Афти и афтозен стоматит ~ Нещата от живота

1
Добави коментар

   Афти- малки бели или сивкави точици или петънца, който се появяват в устата. Афтатае болезнена и при малко дете може да предизвика повишаване на температурата/ в случаи че не е една а множество/. В такива случай детето отказва да яде и пие , т.к. всяко докосване е болезнено и  детето трябва да се заведе на лекар. Не бива да се насилва да яде дете което има афти. Трябва да му се дават течни и по скоро студени храни а афтите да бъдат мазани с лекарство за венци.

При кърмачетата често се смята за афта обикновено одраскване причинено от някаква играчка или коричка от хляб. При бебетата дори притискането на биберона или гърдата може да предизвика леко възпаление. Тези драскотини и възпаления изчезват след няколко дни без никакво лечение.

   Афтозен стоматит – при това вирусно заболяване вътрешността на устата /бузите, венците и езикът/ се покриват с малки бели петна, под който има болезнени рани. Когато белия налеп падне остават болезнени язви. Устната кухина се покрива с такива язви и детето не може да понася  допира на храната/ включително и течната/.При всяко преглъщане/ дори и на слюнката си/ детето изпитва болка. Стоматитът причинява изобилно слюнкоотделяне, неприятен дъх и температура/ до 40 /. Продължава до 5 дни. Лечението е с антибиотици и витамини , както и локално мазане на язвите. Трябва да се ограничи контактът на болното дете с други хора, да му се дават подсладени течности, каши и сладолед.