Рак на дебелото черво – симптоми и превенция

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Наричат рака на дебелото черво „тих убиец“. Да говориш за страшната болест наречена рак е трудно, особено ако си преминал през дългите и трудни етапи, от които е съпътствана. Трудно, но е наложително да се обърне внимание върху здравето на дебелото черво.

Да се запознаем с рисковете, да научим за превенциите. Обществената осведоменост е много важна, защото именно тя помага да се намали риска от заболяване и в крайна сметка от страдания и смърт.

За рака на дебелото черво няма определена възраст. Той е по-вероятно да се прояви при по- възрастните хора, но се наблюдава и при млади. Има и други рискови фактори, които увеличават риска от рак на дебелото черво.

Ако страдате от язвен колит

Това е възпалителен процес, който води до образуването на язви по лигавицата на дебелото черво.

Когато консумираме храни съдържащи много мазнини и калории, увеличаваме риска от рак на дебелото черво.

Обикновено това са неракови образувания, които се намират в лигавицата на дебелото черво и ректума. Приличат на грахово зърно и могат да бъдат с размер от 2 мм до 5 см.

В семейства, в които единия родител, брат, сестра са боледували от рак на дебелото черво, също има повишен риск.

При хората, които страдат от диабет, рискът от заболяване е с 30 до 40 % по- голям.

Заболяването започва с малки туморни израстъци на ректума и дебелото черво. Статистическите данни показват, че ако на време се открият, преди още да започнат да се разпространяват раковите клетки и чрез премахване на полипите, в 90 на сто от случаите лечението е успешно.

Лошата новина е, че не обръщаме достатъчно внимание и не предприемаме профилактични прегледи при специалист, защото невинаги болестта сигнализира. Добре е да повишите вниманието си към някои симптоми, които ако ви притесняват, да обсъдите със специалист.

Ако забележите промяна, когато ходите по голяма нужда. Резки промени като запек, диария, промяна в цвета на изпражненията.
Кръв в изпражненията. Невинаги кръвта означава, че имате рак на дебелото черво. Тя може да се дължи на хемороиди или други причини. Добре е все пак да й обърнете внимание.
Продължителни и необичайни газове в корема, коремни болки.
Необяснима умора.
Анемия
Рязка и необяснима загуба на тегло и други.

Изследванията, които установяват дали имате полипи по ректума и дебелото черво са:

Изследване на фецес;

Колоноскопия при която се изследват стените на дебелото черво за полип;

Сигмодиоскопия при която специалистът би могъл да отстрани полипите при изследването, но тъй като тази тръба е по-къса, има възможност да се изследва само най-крайната част на колоната;

Компютърно томографска колонография или виртуална колоноскопия.