Краставицата – уникалния зеленчук и нейните ползи за здравето

1
Добави коментар

Знаете ли какво прави един зеленчук или плод уникален. Как какво, ами неговите ползи за здравето. А при краставицата те са много, коя от коя по-големи. И ако сте ги свършили, тичайте бързо към най-близкия пазар за да си напълните торбата. И хич няма да съжалявате, защото ползите от краставицата за здравето са впечатляващи. Ето ги и тях:

 

Държи ни хидратирани. Ако сте твърде заети, за да пиете достатъчно вода, дъвчете краставица, която е 96% вода. Тя ще компенсира загубата.
Бори се с топлината, както отвътре, така и отвън. Яжте краставици, и тялото ви ще получи облекчение от киселините. Нанесете краставица върху кожата си, и ще получите облекчение от слънчево изгаряне.
Премахва токсините.  Водата в краставицата действа като  метла, измита всички отпадъчни продукти от вашата система. С редовна употреба, краставица е известна с това, че може да  разтвори и камъните  в бъбреците ви.
 
Щедра е на витамини. B1, В2, В3, В5, В6 и C, които повишават имунитета ви, дават ви енергия, и ви правят по-сияйни. Вземете повече енергия и като си направите сокче от краставица с морков и спанак.
 
Складира приятелските за кожата минерали.: магнезий, калий, силиций. Ето защо изобилстват процедурите базирани на краставица в спа центровете.
Възстановява очите.  Поставянето на охладени резени краставица върху очите е изтъркан начин, но това наистина помага за намаляване на торбичките под очите и подпухналостта.
 
Прогонва рака.  Намалете риска от рак с включването на краставица във вашето хранене.
 
Стабилизира кръвното налягане.  Хора с кръвно налягане, високо и ниско, често откриват, че консумацията на краставици им носи облекчение.
 
Освежава устата. Сок от краставица освежава и лекува болни венци, оставяйки устата ви мирише свежо.
Помага на храносмилането. Дъвченето на краставица дава на челюстите една добра тренировка,а фибрите от нея са чудесни за храносмилането.
 
Изглажда косата и ноктите. Силиций, минерала чудо в краставицата, прави косата и ноктите ви по-силни и блестящи.
Успокоява мускулни и ставни болки.  Всички тези витамини и минерали в краставицата, представляват мощен враг на мускулни и ставни болки.
 
Поддържа бъбреците във форма. Краставицата понижава нивата на пикочната киселина във вашата система, и прави бъбреците ви по-щастливи
 
Добра е за диабетици. Хората с диабет могат да се доверят на краставицата. Тя съдържа хормон, необходим на клетките на панкреаса за производство на инсулин.
 
Намалява холестерола. Съединение, наречено стерол в краставицата помага за намаляване на лошия холестерол.

 

И накрая искам да споделя с вас една любима моя рецепта с краставица, която в къщи обичаме да си похапваме:

Пастет с краставица, бял боб и копър

Необходими продукти:

1 ч. нарязана на парчета краставица,
1 консерва бял боб,
2 с.л лимонов сок,
1 с.л тахан,
1 скилидка чесън
1/3 ч. зехтин
1 с.л копър

В кухненски робот изсипете боба и започнете да прибавяте по малко от зехтина, докато стане кремообразна смес. След това прибавете и останалите съставки без краставицата и копъра и пак продължете да разбивате. След две-три минути, когато всичко е добре разбито прибавете и краставицата и копъра. Аз тях не ги разбивам много, така ми харесва повече пастета.

Извадете в подходящ съд и поставете в хладилника за около един час, за да се смесят ароматите.

Да ви е сладко!

– Севи Асенова

Моля, ако статията ви е харесала да я споделите с приятелите си като натиснете някое от бутончетата по-долу 🙂
Или се присъединете към мен във фейсбук
БЛАГОДАРЯ!
Споделете, моля!

Related