6 съвета за интервю, които ще ви помогнат да получите желаната от вас работа

4
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Вие сте работили усилено върху автобиографията си, и най-накрая сте я прокарали до правилния човек. Това е вашият шанс: задава се интервю.

Какво сега? Да я разпространите и да се надявате на най-доброто? Съветите в Google за интервю са почти едни и същи?

Не, вие сте по-умни от това. Вие искате да се откроите. Ето 6 съвета как можете да постигнете това

1. Признайте слабостите си

„Кои са вашите слабости” е един от най-честите въпроси на интервю за работа, но в крайна сметка малко хора отговарят честно. Те се опитват да отбягнат въпроса или го очертават като положителна черта – както съветват повечето консултанти.

Но всички осъзнаваме какво всъщност е тази тактика – една фасада. По-добрият вариант да се справите с този въпрос е да признаете за слабостите, които нямат общо с работата, за която кандидатствате. И кажете на работодателя какво правите, за да се справите с тях.

Например, няма голяма значение, че не се справяте много добре с цифрите, ако кандидатствате за графичен дизайнер. Или, че трябва да работите върху уменията си да правите презентации, ако кандидатствате за работа, където това не се изисква, като например копирайтър, потребителска поддръжка, търговец по телефон и т.н.

2. Усмихвайте се

Толкова е лесно, а толкова малко хора го правят. Правдоподобното оправдание е, че сме нервни или умишлено се опитваме да се държим професионално.

Това, което много хора не знаят, е че усмивката може да пречупи напрежението в стаята и да ви отдели от мрачното мнозинство. Усмивката показва, че сте забавен и приятелски настроен – с точно такъв човек предпочитат да работят повечето хора.

3. Подгответе се за въпроси, за които другите не го правят

По някое време очаквайте да ви зададат наистина странни въпроси, особено ако се целите във висок пост. Има си логично обяснение: така интервюиращите тестват способността ви да мислите бързо.

Така че бъдете готови за въпроси като „Как бихте оценили броя на топките за голф в Австралия?“ или „Имали ли сте някога шеф от ада?“ (въпроси, които са ми се падали на интервю)

4. Дръжте се естествено, когато нещата не вървят на добре

Понякога, без значение колко сте подготвени, нещата не вървят добре. Всъщност, някои интервюиращи умишлено нарушават правилата на интервюто, за да видят как реагират кандидатите.

Така чеу дръжте се естествено, когато нещата не вървят на добре. Не забравяйте, че едно препъване вероятно няма да ви струва потенциалната работа, ако сте се справили с останалата част.

5. Опознайте предварително интервюиращия

Кой е този човек, пред когото ще застанете? Предварителната информация за него може да ви помогне много. В последното ми интервю, наемащият мениджър се оказа колега на един бивш колега. И ние се завъртяхме покрай темата, той дори не се нуждаеше от справка за мен, защото знаеше стандартите на общия ни приятел.

Всеки човек и всяко интервю е уникално, но може да имате общо хоби или да сте завършили един и същи университет. По едно време, аз дори направих проучване на университета на интервюиращия.

6. Подчертайте, че ще сте впишете в културата

Квалификацията е много важна, няма спор в това. Но квалификация не е еднозначен фактор: или сте квалифициран, или не сте. Да сте по-квалифицирани не винаги е във ваша полза. В действителност, мениджърите наричат това „свръх-квалифицирани.“

По-важното, след като отговаряте на изискванията за длъжността, е вашата културна форма. Това е да приведете вашите вярвания и ценности в съответствие с компанията? Ние всички знаем колко е важна работата в екип в тези дни, така че един лош служител наистина може да струва много на компанията.

Андриан Пинантоан е част от HR екипа на Open Colleges и редактор в Open Colleges Blog, където с колегите си пише за личното и кариерно развитие.