Топ 5 на градовете с най-вкусна храна в света – тема за Светът – Idi.bg

22
Добави коментар
tao
tao

В днешно време храната сама по себе си може да бъде причина за пътуване. Независимо дали става въпрос за  град с дълга кулинарна история или пък за наскоро нашумяла „вкусна“ гореща точка, днес в света съществуват няколко места, спрягани за меката на храната. Това са дестинации, предлагащи разнообразие от вкусове за всеки бюджет. Страстта към храната е допирната точка между тях и туристите, кръстосващи света в търсене на страхотни ресторанти, пазари и места, отличени със звезди от френския годишен туристически справочник „Michelin Guide“.

Ето и петте града, заемащи челните места по отношение на храната:

Ню Йорк

За Ню Йорк са изречени много суперлативи и безспорно същото се отнася и за храната там. В града има над 10,000 ресторанта, където можете да намерите ястия от всяка кухня, за която се сетите, и за всеки джоб. В световен мащаб това е истинска мека на храната, където ще можете да отидете на гастрономическо околосветско пътешествие, без да напускате пределите на града.

Токио

Рибният пазар Цукиджи е напълно достатъчен, за да приемем Токио за „вкусна“ дестинация. На това място ежедневно се продават над 2 млн. кг риба, която се използва най-вече за суши. Това е обаче и градът, на който „Michelin Guide“ е отредил най-много звезди и където се намират някои от най-добрите ресторантчета с неформална обстановка.

Лион

Може да се каже, че Лион е градът във Франция, където храната за първи път е придобила ранга на изкуство и главният готвач Пол Бокюз е пионерът в това отношение. Градът все още успява да угоди на всички лакомници, независимо с какъв бюджет разполагат, при все че безспорно на преден план излиза „висшата кухня“. В Лион фокусът пада върху местните традиции и продукция и така наречените „bouchons“ (традиционни ресторанти) са сред най-предпочитаните места, където човек може да се наслади на по-обикновени гозби и да ги полее с най-добрите френски вина.

Барселона

Това, че Барселона е град от световна величина, до голяма степен се дължи на иновативната съвременна каталонска кухня. В града има множество отлични ресторанти, където храната е наука и главните готвачи като Феран Адриа са също така художници и учени. По-консервативните пък ще открият превъзходни класически заведения, в които се сервират традиционни ястия. Да не забравяме също, че в Барселона се намира Бокерия – един от най-добрите пазари за хранителни стоки в света. Да не споменаваме и внушителния Mercat de Santa Caterina (Пазар Санта Катерина).

Сан Себастиан В Сан Себастиан има необикновено кулинарно движение, което далеч надминава внушителната група на ресторантите, отличени с три звезди от „Michelin Guide“. Това е град, където взимат храната доста насериозно, а храненето може да се превърне в истинско събитие. Най-доброто преживяване включва сутрешно посещение на пазар La Brecha и завършек на деня в някой от ресторантите, където се сервират тапас в бароков стил и вина местно производство.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1739 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност