Още 7 съвета за интервю, които ще ви помогнат да получите желаната от вас работа

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Интервюто за работа е кошмар за почти всеки човек. Как да се представете добре и да се преборите със стреса? Отговор на тези въпроси дава Андриан Пинантоан, част от HR екипа на Open Colleges и редактор в Open Colleges Blog, където с колегите си пише за личното и кариерно развитие. Той представя още няколко стъпки, които ще ви помогнат да получите желаната от вас работа.

1. Използвайте ентусиазиран речник

Речникът, който използвате, говори много за личността, която сте. Да вземем за пример изрази като „Това ми е работата“, „Това е моя мисия.“, „Такава е кариерата ми“. Всички тези изрази имат сходно значение, но показват различни нива на ентусиазъм.

Или например това: „В качеството си на медицинска сестра това, което правя“ срещу „Да съм медицинска сестра, това съм аз“. Виждате ли въпросите като „проблем“ или като „предизвикателство“? Мениджърите взимат имат набито ухо за такива подсъзнателно изпуснати фрази.

2. Направете впечатляващ финал

Проучвания показват, че ако ви бъдат дадени числа, които да запомните, най-вероятно ще си спомните първите няколко и последните. Първият се нарича Принцип на първото (защо първото впечатление е много важно), а вторият се нарича Принципа на последното.

Ето защо е от решаващо значение да завършите интервюто за работа силно. Можете да предположите, че интервюто е на път да приключи, когато интервюиращият ви пита дали имате някакви други въпроси. Това е моментът, когато вие трябва да блеснете. Тук е най-добре да разкажете история. Трябва да си измислите добра история, която логично да доведе до адекватен финален въпрос от ваша страна.

Например, ако компанията предлага гъвкави условия на труд:

„Какво мислите за служителите, които работят от вкъщи?“ … „Питам, защото преди няколко месеца, синът ми се разболя и имаше нужда да има някой около него, за всеки случай. Не ми се искаше да пропускам работата, защото беше пиковият сезон, можех да работя от вкъщи. Политиката на предишната ми компания обаче не позволяваше това и аз трябваше да взимам отпуск, което въобще не ми хареса, защото колегите ми Джон и Пол се бореха да отговарят на по-големият брой поръчки, което им костваше извънреден труд. Аз имах възможност да се включа, но системата не го позволяваше.“

3. Благодарете на интервюиращия и му покажете, че сте ентусиазирани

Човек би си помислил, че да се благодари на интервюиращия и да се покаже желание за работа в компанията, в която току що сте били интервюирани е близко до ума … но не е така.

Когато благодарите на интервюиращия не казвайте просто думите. Вместо това завършете с: Благодаря Ви…

… че отделихте време от напрегнатия ви график, за да се срещнете с мен. Аз знам, че сте много зает.”

…че не се засмяхте за нелепите цели в кариерата, които ви споделих.”

…че бяхте най-добрият интервюиращ, който съм срещал” (ако е истина).

Ще натрупате повече точки. Посочването на причината, поради която вие казвате нещо, я прави по-надеждна.

4. Проследете развитието

Когато си тръгнете от интервюто, изпратете благодарствен имейл след около час. След това повторете това след три дни, след седмица, периодично, докато не получите категоричен отговор „да” или „не”.

В никакъв случай не се отказвайте! Има много причини, поради които интервюиращия не ви се обажда, а не само, защото сте се провалили. Това може да е тест за постоянство, или пък да е много зает, или пък (а това се случва много по-често отколкото си мислите) – просто да отлага вземането на решение.

Ако не преследвате интервюиращия, когато шефът му го помоли да се стегне и да наеме някого, вашият имейл вече ще е останал някъде затрупан под купчина други и на преден план ще излезе Принципът на последното – последните няколко кандидата, които са били след вас ще бъдат обсъдени.

5. Поддържайте връзка и добавете повече стойност

Разбира се, че няма нужда да бъдете агресивни, когато преследвате целите си. Всяка комуникация между вас и наемащият мениджър трябва добавя стойност.

Един от най-ефективните начини да се направи това е чрез свързване към интересни статии в мрежата, които са от значение за тях. Знаете ли колко много заети хора го оценяват, когато отделите време да насочите вниманието им към интересни статии в мрежата? Те искат да са в крак с най-новите събития, но те просто не разполагат с време, за да се разровят и да ги намерят.

6. Научете се да преговаряте

Има едно нещо, което всички с високи резултати правят: те преговарят, когато получат предложение. Защо не, когато винаги има алтернативи, нали?

Но даже това да е единствената ви оферта, преговаряйте! Това е признак, че вие също сте изпълнител от високо ниво. Няма нужда да лъжете, че имате опции. Самият факт, че повдигате темата за преговори, говори, че сте търсен.

И не забравяйте, договарянето не е необходимо да е като надцакване.

7. Затворете веригата

Не на последно място, благодарете на хората, които са ви представили. Благодарете на интервюиращия, благодарете на всички по веригата, дори ако в крайна сметка получите друга оферта. Поканете ги на кафе, ако можете да си го позволите. Простият израз на благодарност може да удвои размера на хората, готови да ви помогнат в бъдеще. Това показва вашата оценка и ги насърчава да ви помогнат и в бъдеще.

Запомнете: Създайте контакти преди да имате нужда от тях. Създайте ги днес!