Ламиниран паркет

1
Добави коментар
kyovev
kyovev

Ламинираният паркет запазва топлината в помещението. Той се състои от три части:

 

·         Ламиниран слой
·         Декоративна хартия
·         ПДЧ (плочи от дървесни частици)

Предимството на ламинирания паркет е покритието му, което го предпазва от външни влияния. Това покритие се състои от различни по издръжливост прозрачни смоли, които предпазват декоративната хартия от намокряне, потъмняване, замърсяване и надраскване.

Декоративната хартия се намира между ламинирания слой и ПДЧ-то и това е материалът, от който зависят цветът и шарката на паркета. Паркетът се изработва с различни дебелини от 6 до 10 мм и различни класове в зависимост от мястото, където ще се нарежда. Изработват се много имитации на различни видове дървесина:

·         Дъб
·         Бук
·         Орех
·         Махагон

Третата част от ламинирания паркет е ПДЧ. Разликата между материала, който се използва за изработка на мебели и този, който се използва при производството на паркет е, че ПДЧ в паркета е с по-висока плътно. Това е важно, защото при нормална експлоатация на паркетно покритие той е подложен на големи натоварвания.

Допълнителен материал, използван при полагането на паркет е работният лист. Целта му е да стабилизира паркета върху пода и да го предпази от влага, предотвратявайки евентуалното му раздуване.

Полагането на ламинирания паркет изисква повече свободно време. Ако човек не разполага с такова, по-добре е да използва помощта на майстори. В случай, че разполага с нужното време е важно да се знаят няколко основни насоки при полагането му:

·         Ламинирания паркет се реди върху равен под. (за целта се използва работния лист).

·         Ламинатът трябва да престои 48 часа в помещението преди монтаж, за да се климатиризира.

·         Посоката на редене е винаги перпендикулярна на прозореца, за да не се виждат сглобките.

·         Задължително остстояние от стените около 8 до 15 мм, за да се избегне издуване при евентуално овлажняване.

При избора на ламиниран паркет е важно да се гледа не цената а качеството, защото тази подова настилка е доста „претенциозна“ и използването на некачествени материали би довело до „интересни“ проблеми.