Хипотония – ниско кръвно налягане

2
Добави коментар

юли 2

Кога имаме ниско кръвно? Как да се предпазим? Какви са причините? Кои са най-често срещаните заблуди, свързани с ниското кръвно?

„Хипотония“ е медицинският термин за ниско кръвно налягане: по-ниско от 90/60.

Първото число (90) показва систоличното налягане, или налягането в артериите, когато сърцето изпомпва кръв към тях. Второто число (60) показва диастоличното налягане, или налягането в артериите, когато сърцето почива между ударите.

Нормалното кръвно е около 120/80, като е възможно да варира +/- 10 при различните хора.

Хроничното ниско кръвно без други симптоми не се счита за проблем. Но, ако това се случи инцидентно, може да възникнат сериозни проблеми: замаяност, прилошаване, отпадналост, загуба на съзнание и др. Това най-често се случва при рязко ставане от седнало или легнало положение. Също така е възможно кръното да падне рязко при продължително стоене в изправено положение. Тези състояния, в повечето случаи, са резултат от нарушение в работата на сърдечно-съдовата или нервната система, които не реагират правилно на резките промени. Когато сте изправени, известно количество кръв се събира в долните ви крайници, ако това не се коригира на време, може да причини рязък спад в кръвното ви налягане.

Рискът то ниско или високо кръвно се увеличава с възрастта. Средно 10% до 20% от хората над 65 години имат проблеми с хипотония в изправено положение.

Какво причинява ниско кръвно налягане? Въпреки, че в повечето случаи точната причина е неясна, следните фактори може да са свързани с развитието на това състояние:

БременностХормонални проблеми, като слабоактивна щитовидна жлеза (хипотироидизъм), диабет, ниска кръвна захар (хипогликемия)Някои лекарстваСърдечни проблеми, аритмияРазширение или затлачване на кръвоносните пътищаУмора, топлинен ударПроблеми с черния дроб

Какво може да причини рязко падане на кръвното? Такива състояния може да създадат опасност за живота ни. Причини:

Кръвозагуба, в резултат на външен или вътрешен кръвоизливНиска температура (хипотермия)Висока температураБолести на сърдечния мускулСепсис, тежка инфекция на кръвтаСериозна дехидратация, свързана с повръщане, диария, трескаРеакция на лекарство или алкохолТежка алергична реакция, наречена Анафилаксия

Как да подобрим състоянието си? При много хора хронично ниското кръвно може да се подобри с определена диета и промени в начина на живот. Ето някои съвети, но винаги се консултирайте и с вашия лекар:

Осигурете си оптимален прием на качествена сол: хималайска, каменна и т. н.Намалете приема на алкохол, това винаги е положителна стъпка във всяко едно отношение.Нека докторът ви прегледа всички лекарства, които приемате, може някое от тях да причинява проблема.Спортувайте, но не вдигайте тежко!Избягвайте дългите горещи душове.Не преяждайте. Намалете тестените продукти, ориза и картофите … въобще богатите на бързи въглехидрати храни.Избягвайте цигарите и кафето.