Куче и котка заедно – как? (2 част)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

04.07.2013

Кучетата и котките са доста различни – те водят различен начин на живот, активни са през различно време на денонощието, отличават се дори по езика на тялото. Въпреки това те могат да съжителстват заедно – всичко зависи от правилния подход.

 

(1 част – прочети тук)

 

Разпределете във времето запознанството на кучето и котката. Котките са същества на навика и една промяна в средата им на живот им се отразява изключително стресиращо. Отделете стая за всяко животно и ги срещайте за кратко само на неутрална територия. Например, ако живеете в гарсониера, неутрална територия може да бъде коридора, а кучето и котката да живеят отделно в двете стаи. Не забравяйте да отделяте внимание както на новия си приятел, така и на стария си другар. По време на тези първи срещи дръжте кучето на каишка, а изходът от неутралната територия затворен. Така ще можете да установите контрол над ситуацията – кучето няма да може да нападне котката, нито тя ще има възможност да се стане неоткриваема в дома ви с цел да избяга от неочакваната среща.

 

Вашата котка може да се нуждае от допълнителни удобства, за да преодолее изпълнената със стрес за нея среща с кучето. Осигурете й отделно място в дома си, стая или кът, където вашето куче няма да има достъп. Поставете легълце, купичка с храна и вода, дъска за точене на нокти за своята пухкава любимка. Тук тя ще може да се оттегля когато компанията на другото четириного в къщата стане непоносима. Кучетата, за разлика от котките, нямат нужда от подобно убежище. В повечето случаи те не се боят от котките, затова и компанията на писаните не им е неприятна. От друга страна, давайки възможност на котката да се оттегли, вие намалявате напрежението в изграждащата се връзка, което ускорява на свой ред процеса на сприятеляване.

 

Миризмите са основата на общуването при много животни. Това не е по-различно при кучето и котката. Ако дадете възможност на всеки от любимците ви да усети миризмата на другия, вие вече сте на половината път до заветната цел. Пренесете мириса на котката на хавлиена кърпа или тениска, които можете да оставите до купичката с храна на четириногото. След около седмица погалете кучето с предмета, носещ миризмата на котката. Направете същото и с писаната.

 

(Очаквайте продължение…)

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета и котки:

„BARF – хранене на кучетата и котките със сурово месо, кости и зеленчуци“

„Топ 5 мита за кучетата и котките“

„Да ги кастрираме или не – това е въпросът“