Нека поговорим за най-често срещаната влагалищна инфекция | Teenproblem.net

1
Добави коментар

Хронично рецидивиращата вулвовагинална кандидоза представлява най-честата влагалищна инфекция. Кандидомикозата и оплакванията, свързани с нея, са основна причина за посещение при специалист. За да се избегне хронифициране на процеса и излишно прилагане на медикаменти, е важно диагнозата да бъде поставена навреме и да бъде последвана от подходящо лечение.

 

 

1. Какво причинява кандидозата?

Тази инфекция се причинява от диморфни дрожди от рода Candida като най-често става въпрос за Candida albicans. Гъбичката е нормален обитател на човешкото тяло и се намира по кожата и лигавиците, най-често влагалище и устна кухина. При подходящи условия за развитие се стига до свръхразмножаване на дрождите и промяна в биологичните взаимоотношения между човек и микроорганизми, при което Candida albicans преминава от сапрофитно в паразитно съществуване. Причините за това обикновено са антибиотично лечение, бременност, имуннен дефицит, ендокринни заболявания и др. Установено е, че около 80% от жените поне веднъж в живота си се сблъскват с това заболяване. То се появява при налично предразположение, съчетано с благоприятни условия за развитие и размножаване на този микроорганизъм.

 

2. Какви са симптомите?

Те са добре описани и разпознаваеми. В повечето случаи водещи са:

 

– силен сърбеж

– белезникав флуор (бяло течение)

– парене при уриниране

– неприятно до болезнено усещане при полов акт.

 

Сърбежът засяга външните гениталии и може да доведе до силно зачервяване и разраняване на нежната кожа, покриваща външните полови органи на жената. Течението обикновено е оскъдно и има неприятен, но не отблъскващ мирис. Много характерен за вагниналната кандидоза е белият налеп – като пресечено мляко. Възпалението причинява зачервяване и оток на лигавицата.

 

3. Предразполагащи фактори

Когато сме здрави разполагаме с добра имунна защита, организмът ни е достатъчно силен, за да преодтврати вредното влияние на различните микроорганизми, с които се сблъсква. Затова при отключване на заболявания, които засягат много системи и органи на тялото ни и които се развиват продължително време, водят до изтощение и понижаване на защитните сили. Всяко такова състояние може да стане причина за преминаване от безсимптомно носителсвто на Candida albicans до развите на инфекция. Предразполагащите фактори биват: нарушение в нормалната вагинална микрофлора – прием на антибиотични средства, кортикостероиди, влагалищни промивки, неправилно извършване на интимната хигиена; бременност; захарен диабет; хипо- и авитаминози; тясно бельо от синтетична материя.

 

Останалото прочетете в Puls.bg