Днес+ :: Тютюнопроизводители излизат на протест

0
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Тютюнопроизводители излизат на протест

11.07.2013 07.37

Тютюнопроизводителите излизат на протести днес. Повод за недоволството им е, че България не е защитила европейски субсидии за сектора за следващия програмен период 2014-2020 г. Производителите планират да затворят в 10:30 часа днес гранични пунктове, като се очаква най-мащабният протест да е на Дунав мост, където ще се присъединят и зеленчукопроизводители. Там според председателя на Асоциацията на тютюнопроизводителите Цветан Филев ще присъства и министърът на земеделието и храните Димитър Греков. Другите блокади ще са на пунктовете „Илинден“ и Свиленград.

Председателят на асоциацията Цветан Филев обясни за блокадите, които тютюнопроизводителите подготвят за днешния ден: „Дунав мост-Русе, Капитан Петко Войвода-Свиленград и Илинден-Хаджидимово. Очакваме най-мащабния протест да се проведе на КПП-Дунав мост, понеже в региона на Североизточна България, не игнорирам другите региони, колегите ни – зеленчукопроизводители изявиха желание да се присъединят към нашия протест, същото направиха и зърнопроизводителите”.

Според заместник-председателя на Асоциацията на тютюнопроизводителите Асен Кичуков парите от европейските субсидии се отпускат на всички държави членки на Евросъюза, които произвеждат тютюн, освен на българските производители. Това по думите на Кичуков е дискриминация.

„Искаме с диалог, конструктивни диалози да се водят на ниво Асоциация на тютюнопроизводители – правителство – ЕС. Ако нямаме никакви индикации от страна на Европа, на ЕС, че това може да се промени, казахме, че сме готови на всичко, дори и на гражданско неподчинение, дори и на протести в Брюксел”, беше категоричен Кичуков.

За 18 юли е насрочен консултативен съвет по тютюна, на който ще присъстват освен Асоциацията на тютюнопроизводителите, земеделския министър и фирмите, които изкупуват тютюн. /Дарик радио

Днес+