Ламинит при коня – концепции, начини на лечение и превенция (Същност и причини)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

07.07.2013

Копитото при коня е сложен апарат, поддържан от редица механизми, работещи в синхрон с една единствена цел – да осигурят здравина, съчетана с подвижност и еластичност на копитото. Когато една от тези структури – ламелите – престанат да изпълняват функциите си, се развива болезнено състояние, познато като ламинит при коня.

 

Същност Ламинитът при коня е синдром – болест, която засяга цялото тяло на коне, но намира проявление и в ламелите – ламини или листове, покриващи вътрешната повърхност на копитната стена и образуващи бялата линия, видима на стъпалната част на копитото. Те са част от копитния механизъм и свързват копитната кост с роговата стена. При ламинита – възпалението и дегенерацията на ламелите – ламините не осигуряват необходимата здравина на копитните структури, те се разхлабват и в резултат на това връзката между дисталната фаланга (копитната кост) и копитния рог се нарушава. Това води до прекомерно израстване на копитната стена и промяна на нейния ъгъл на растеж. Без връзката с копитния рог копитната кост също променя позицията си и „ротира“, завърта се в копитната капсула. Ламинитът е изключително болезнено заболяване, което неминуемо се съпровожда с куцота при коня.

 

Причини Въпреки видимо липсващата връзка, ламинитът при коня може да е резултат от заболяване в съвсем различна система на организма – репродуктивна (метрит, задържане на последъка), хранисмилателна, респираторна (пневмония, плеврит), отделителна, ендокринна (Конски метаболитен синдром – EMS), имунна или опорно-двигателна. Най-често причината за нарушенията в ламеларния апарат лежат в храносмилателната система – прекомерна консумация на зърнени или богати на въглехидрати фуражи (царевица, сорго, пшеница, ечемик, овес, хляб и др., както и прясна зелена трева особено през ранната пролет и късната дъждовна есен), възпаление на дванадесетопръстника, колона, подуване на стомаха или диария, съпроводена с висока температура, както и други причини за колика. Общото между водещите до ламинит причини, локализирани в и извън храносмилателния тракт на коня, са септицемията и ендотоксемията („натравяне” на организма вследствие на проникване на отпадните продукти от един неправилно функциониращ орган в кръвния ток). Прехранването с богати на въглехидрати фуражи води до ферментацията им в червата, а оттам – до промяна в естественото pH до кисело. Според някои изследвания промяната на рН води до измирането на голям брой полезни за функционирането на храносмилателната система на коня бактерии, които отделят токсични вещества. Други проучвания в тази сфера винят намножаването на голям брой бактерии, които, макар и нормални обитатели на дебелите черва на коня, стават твърде много. И двете проучвания стигат до един и същ извод – в дебелите черва на коня се отделят токсични вещества, които оказват вредно влияние върху целия организъм и в частност ламелите на копитото (вероятно поради отдалечеността им от жизненоважните органи като сърце, бял друг и мозък, крайниците „поемат удара“ от вредните вещества. Невъзможността на коня да повръща е една от причините вредната храна да може да поеме само в една посока по храносмилателния тракт). Токсините попадат в кръвния ток и, достигайки нежните структури на копитото и в частност ламелите, водят до ламинит. В едни от по-редките случаи ламинитът се причинява от увеличаване на напрежението върху даден крайник или прехвърляне на тежестта с цел да се облекчи противоположния крайник, страдащ от фрактура, артрит или друго болезнено заболяване.

 

Ламинит при коня – Симптоми и ранна диагностика

Ламинит при коня – Лечение и превенция

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за коне:

„Седлото“

„Психология на коня“
„Лечителят кон или терапевтичната езда“