Причини за косопад и симптоми – iXtasy.eu

15
Добави коментар
korga
korga

Косопад

Косопад ( познат още като алопеция, и оплешивяване) означава масирана загуба на коса по главата и / или тялото. Отдавна косопадът е определен от науката като медицинско състояние, а всички твърдения, че е само козметичен дефект са дълбоко погрешни и неверни. Съществуват няколко десетки причини за поява, като основните от тях са генетичното наследство, неправилният начин на живот, трихотиломанията, определени фризури, заболявания и прием на определени лекарства.

Медицината отличава няколко основни вида косопад:

андрогенна алопеция – генетично оплешивяване, почти невъзможна за лечение
алопеция ареата – олисели петна навсякъде, появява се след срив на имунната система
алопеция тоталис – пълна плешивост
алопеция универсалис – тотална липса на окосмение върху цялото тяло

Признаци на косопад

Основните признаци включват разреждане на косата и оголяване на цели зони, увреждане на кожната тъкан и поява на трайни белези. Характерно за косопад при мъжете е олисяването на челото и отдръпване на окосмението нагоре под формата на буквата М, или оплешивяване на темето. При жените най – често се налюдава голямо оредяване на косменото покритие.

Най – лесно може да разберете дали страдате от косопад като просто оскубете кичур от главата или друга част на тялото. Ако голяма част от космите останат в ръката ви, незабавно трябва да потърсите лекарска помощ.

Причини за алопеция

След поредица от изследвания през годините, учените все още не са на 100% категорични кои са истинските причини за поява на някои от видовете косопад. Направени са много опити да се обясни например какво точно предизвиква андрогенната алопеция, но и на този етап всичко се базира само на предположения. Все пак са изведени някои основни фактори, които предизвикват различните видове плешивост:

хронично възпаление, целулит, диабет, гъбични инфекции, козметични продукти (бои, химикали за къдрене и изправяне), наследствени заболявания, промени в хормоналните нива, базедова болест, недохранване, недостиг на желязо, предозиране с витамин А, стрес, медикаменти (странични действия от химиотерапия, прием на анаболни стероиди и противозачатъчни), лъчетерапия, сифилис, трихотиломания и други.

косопад