Симптоми и лечение на невродермит – хроничен лишей

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Невродермитът започва със сърбеж по кожата, който предизвиква разчесване в повечето случаи несъзнателно и дразнещо.

Получава се един непрекъснат цикъл на хроничен сърбеж и чесане, който може да предизвика засегнатата кожа да стане гъста и жилава.

Невродермит – известен също като хроничен лишей или сърбящ дерматит, е вид екзема, при която голямо предизвикателство е да се измъкнете от цикъла на непрекъснат сърбеж и разчесване. Успешното лечение на невродермита зависи от идентифициране и премахване на факторите, които го предизвикват и засилват.

Признаците и симптомите на невродермит включват:

–      Сърбеж по кожата в една ограничена зона;

–      Жилава или люспеста текстура на кожата;

–      Грапав, груб участък от кожата, който има различен оттенък от останалата кожа.

Основният симптом на невродермита е сърбеж по кожата – често само на едно петно на врата, китката, ръката, бедрото или глезена. Понякога невродермитът засяга гениталиите, като вулвата или скротума. Сърбежът може да бъде много силен и има тенденция да се засилва, когато сте в покой и да отслабва, когато извършвате активна дейност.

Учените не са установили точната причина за появата на невродермит. Понякога той започва с нещо, което просто трие или дразни кожата, като тесните дрехи или ухапването от комар. Като търкате и чешете кожата се получава още по-голям сърбеж и колкото повече се чешете, толкова повече ви сърби. Стресът и безпокойството също могат да предизвикат сърбеж.

Отидете на лекар, ако: вие сами сте установили сърбеж и разчесване на едно и също място по кожата; сърбежът не ви позволява да спите или да гледате телевизия; кожата става болезнена или изглежда инфектирана. В зависимост от интензивността на симптомите, лекарят ще ви предпише лечение с кортикостероиди и антихистамини, кремове или лосиони за третиране на засегната област. Освен това може да имате нужда от лекарства против нервно разтройство, тъй като тревожността и стресът засилват сърбежа.

 

Екземата не трябва да се разчесва!