Индекс на телесната маса – формула за отслабване

2
Добави коментар

Индекс на телесната маса – формула за отслабване

Отслабване и Индекс на телесна маса

Индекс на телесната маса (ИТМ) е математическа формула, която определя сравнително вярно колко килограма трябва да тежи човек. Изчислението се базира върху зависимостта между височината и теглото на отделния индивид. Създадена е по време на здравно проучване в Белгия около 1850 година от Адолф Кетлет.

ИТМ придобива особено голяма популярност повече от 100 години след създаването си, когато през 1972 година е публикувана статия в здравно списание по въпросите на затлъстяването. До този момент западните специалисти упорито търсят формулата, с чиято помощ да изчислят какво тегло трябва да поддържа човек, за да бъде здрав и съответно дали трябва да проведе отслабване или диета за покачване.

Въпреки че е определена като неподходяща за прецизна диагностика, формулата на Кетлет придобива огромна популярност при диетите за отслабване заради своето лесно приложение. Индексът на телесната маса  се определя като моментното тегло на пациента се разделя на неговия ръст на квадрат.

Индекс на телесна маса

ИТМ практически осигурява изразена в цифри проста мярка за това колко трябва да отслабне или напълнее човек, за да се чувства добре. Създадена е и таблица с индекси, които показват относително начина на живот и какво трябва да се подобри в ежедневието. Така например, индекс под 18. 5 разкрива сериозно недохранване и може да се тълкува като симптом на някакво болестно състояние. При индекс над 30 вече се говори за затлъстяване.

ИТМ – Световна здравна организация 1995г.

състояние
индекс на телесната маса
поднормено тегло
< 18,5
тежко недохранване
< 16,0
средно недохранване
16,0 — 16,99
леко недохранване
17,0 — 18,49
нормално тегло
18,5 — 24,99
наднормено тегло
≥ 25,0
предзатлъстяване
25,0 — 29,99
затлъстяване
≥ 30,0
затлъстяване І степен
30,0 — 34,99
затлъстяване ІІ степен
35,0 — 39,99
затлъстяване ІІІ степен
≥ 40,0

В заключение можем да кажем, че Индексът на телесната маса е подходящ за приложение при обикновените хора, тъй като с негова помощ изключително лесно и само за минута, може да се добие относително вярна преценка за общата кондиция. Спокойно може да се прилага в живота преди стартиране на диети за отслабване и за сравняване на получените резултати.

 

 

загрузка…