Пролетна торта „Лалета“

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

За тази торта са необходими 3 блата, аз предпочитам пандишпанови блатове, защото са по-леки и компенсират сладостта на захарния фондан , с който е покрита и украсена тортата, кремът е лек и нежен 🙂 Ето и необходимите продукти:

За блатовете (за форма с 26см диаметър):

9 яйца
270 гр. захар
240 гр. брашно

Разделете си продуктите на три за всеки блат поотделно.

Разделят се белтъците и жълтъците, като първо се разбиват белтъците на сняг. После се разбиват жълтъците и захарта на пяна, прибавя се сладкарска боя по желание. Прибавят се разбитите белтъци, като се бъркат леко с дървена лъжица. Накрая във въздушната смес се добавя и брашното. Пече се на 160-170 градуса на предварително загрята фурна за около 30-40 мин.

Готовите блатове оставяме да изстинат напълно.

За крема:

250гр маскарпоне (аз ползвам Филаделфия)
250мл течна сметана
250гр фина извара
3 с.л.пудра захар
(какао по желание)

Разбиват се сметаната със захарта, към тях се прибавят и предварително разбитите маскарпоне и извара. Кремът се разбърква добре и с него се слепват блатовете.

Преди да се покрие с фондан тортата се намазва с маслен крем, приготвен от:

125гр меко краве масло
2 ч.ч.пудра захар
1 с.л прясно мляко

Всичко се разбива добре с миксер.

Тортата се намазва добре и се оставя в хладилника докато се стегне напално ( до другия ден или ако нямате време я сложете във фризера за около 30 мин)

Ето и примерна рецепта за фондан,ако не разполагате с готов:

1 пакетче желатин (9 гр. Др Йоткер)
60 мл вода
120 мл глюкозен сироп (среден на консистенция)
1 ч.л. глицерин (продава се в аптеките)
1/2 ч.л. лимонена киселина – лимонтозу
1000 гр. пресята пудра захар*

Глюкоза и мисля също глицерин в България се предлагат в по-големите хранителни вериги на щандовете с диетични храни, както и в някои специализирани магазини за диетични продукти.

Желатинът с водата се оставя да набъбне, след което се затопля леко до втечняването му. Към него се добавят глюкозният сироп, глицеринът, лимонената киселина. Може и боя, ако се оцветява цялото количество. 2/3 от пресятата пудра захар (*количеството захар в случая е минимум, добавя се захар до получаване на нужната консистенция) се сипва в съда, в който ще се разбърква (ползвам кухненски робот), прави се кладенче и в него добавя сместа получена от другите съставки. 3амесва се тесто, което се доомесва в нужната консистенция на работен плот с ос ана ата пудра захар и още към нея, докато се получи почти (съвсем мъничко) нелепнещо, гладко, хомогенно тесто, което се завива в свежо домакинско фолио и оставя за ден преди да се ползва. Не го държа в хладилник, а на нормална стайна температура. Но предполагам, че и в хладилник става, тогава ще е необходимо стоплянето му до нормална температура преди ползване.

Фондана се разточва на дебелина около 5мм и с него се покрива тортата.

Лалетата са направени също от фондан.

Гарантирам че е доста вкусна 🙂