Бабини деветини, които ще ви изкарат акъла

3
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Навсякъде по света има традиционни легенди, които старите хора разказват на малките деца с различна цел. Най-често тази цел е дребните пискливи гоблинчета да спрат да врещят и да бъдат послушни. Някои от тези легенди обаче са толкова, ами, впечатляващи, за хлапетата, че те могат да млъкнат за доста дълго време. От ужас, най-вече. Вижте някои ярки примери за това.

Духовете ви следват навсякъде

В Корея съществува поверие, че когато се преместите в нов дом духовете от старото ви жилище се промъкват в кашоните и се местят заедно с вас. Има обаче определени дни, в които се твърди, че духовете са разсеяни, и точно в тези дни хамалските фирми в страната се активизират. Има и още един начин да заблудите духовете – да не чистите къщата, когато се местите. Така духовете ще помислят, че ще се върнете, и когато по-късно открият измамата вече ще е твърде късно.

Труповете с отворени очи

Едно време се е вярвало, че ако след смъртта очите на човека все още са отворени то той търси някого, когото иска да вземе със себе си в отвъдното. Обикновено се счита, че това е някой от семейството. За да не се случва това се поставят две монети на очите на трупа, за да не могат те да се отворят. В гръцката митология монетите служат за да може покойникът да плати на лодкаря Харон да го прекара през река Стикс и да го отведе в царството на мъртвите. В славянските култури се счита, че ако трупът остане с отворени очи то покойникът има някаква недовършена работа.

Почукване от Ада

Ако през нощта някой почука на вратата ви, вие отворите и не заварите никого, отворете вратата широко за няколко секунди и после я затворете отново. По този начин ще пуснете добър дух в къщата ви. Но ако отново се почука в никакъв случай не отваряйте, дори чукането да продължи цяла нощ, защото тогава ще поканите и зъл дух в дома си. Ако първият път се почука три пъти, изобщо не отваряйте. Най-много трябва да ви притеснява чукането по задната врата, защото това ще означава, че самият Дявол иска да влезе.

Рисковете от заспиването

В много бабини легенди се разказва за опасността от заспиването. Донякъде логично, тъй като по време на сън човек е най-беззащитен. Много хора вярват, че не е добре да има растения в спалното помещение, тъй като те изсмуквали кислорода от стаята и човекът можел да се задуши. Също така се вярва, че по време на сън душата напуска тялото и ако ви събудят рязко може да умрете. Вероятно от тук водят началото си легендите за сомнамбулите.

Също така да спите изложени директно на лунна светлина може да ви докара лудост или слепота. Да спите с огледало, насочено към леглото ви, също е голяма грешка, тъй като тогава негативната енергия се отразява в огледалото и се връща обратно към спящия. Също така се твърди, че който от двамата младоженци заспи пръв по време на първата брачна нощ след години ще умре първи.

Свиренето през нощта

Свиренето с уста през нощта е проблем за доста култури, тъй като според някои това е покана за призраците и змиите да влязат в дома ви. В Япония тази легенда се е разпространила в период, в който отвличанията на деца от домовете им е било доста често явление. Считало се, че свиренето е било сигналът на крадците да действат. Разбира се, тази легенда може да е измислена с една доста по-проста цел – да накара децата да мълчат за да могат мама и татко да поспят. В Турция вярват, че свиренето през нощта може да призове самият Дявол (или както е по тяхному – Шейтан), а в Хавай нощното свирене може да ядоса страховитите „Нощни бойци“ и те да дойдат за вас, за да ви накарат да млъкнете. Завинаги!