За хубавите неща

43
Добави коментар
veracooper
veracooper

Зареждат се няколко почивни дни, празниците са хубаво нещо. Имаш време за дрямка до късно, за разходка , за хубав филм. А защо не и за работа в кухнята, да доставиш удоволствие на близките с нещо вкусничко. Обичам миризмата на сладко, на добро приготвено ястие, красотата на една добре подредена маса. И винаги съм се старала да бъда различна, което е и добре, защото научавам много и ново неща, които прилагам в моята кухня. Понякога има и провали, но това е нещо, което не бива да ни отчайва.

Напротив, какъв по-голям стимул от този, за да се докажеш.

Преди няколко дни съседка ми даде рецепта, лесна , бърза и аз се захванах да направя тези курабета. Когато погледнах какво е станало, хванах се за главата и реших, никога повече. Но душа не трая, отново на другия ден повторих и…не можах да сложа много в купата „за гости”, понеже свършиха на часа.. Така че, всеки неуспех е нова победа над себе си. Стига да имаш желанието и волята.

Споделям две мои рецепти за дребни сладки, които са и икономични. Във времето съм ги променила, за да бъдат и по-добри.

ЛЕСНИ КУРАБИИ

Продукти:

1 яйце

1 чаша захар

1 чаша кисело мляко

½ чаша олио

1-2 ванилии

1 амонячна сода

брашно

Яйцето и захарта се разбиват леко, добавя се олиото, киселото мяко с амонячната сода, ванилията и на малки порции брашното, като се бърка внимателно. Тестото трябва да започне да се отделя от стените на купата. Добре е накрая да се работи с ръка, защото сместта става доста тежка и може да се счупи лъжицата, с която работим (дървена).

Тавата се намазва с мазнина и се натупва с брашно, от тестото се откъсват с мазни ръце малки топченца ( малко по-малко от големина на орех) , нареждат се и отгоре се слагат парченца орехи. Между топченцата трябва да има разстояние, тъй като при печене тестото се надува. Пече до златисто на 200 гр.

ЧЕХСКИ КУРАБИИ (ЗА ШПРИЦОВАНЕ)

Продукти

1 яйце

80 гр. пудра захар

150-200 гр. краве масло

350 гр. брашно

½ лъжичка бакпулвер

1-2 ванилии

Яйцето, се разбива леко, слага се маслото, след това захарта и ванилията. Двойно пресятото брашно и бакпулвера се добавят и тази лека смес се поставя в пош за шприцоване, като накрайника трябва да е възможно най – големият. При липса на пош, може да се работи по познатия начи, с намазнени ръце. Правят се топчета или други форми.

Пече се на 200 градуса до златисто.

Желая весели и спокойни празници на всички.