Илинден е! Морето взема най-много жертви

2
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Българската православна църква почита днес паметта на Свети пророк Илия. Църковният празник е наречен от народа Илинден, а Свети Илия се тачи от всички християни като най-големия библейски пророк и заедно с Моисей – като един от двамата най-велики старозаветни мъже.

В християнизираните митологични представи, отразени и в песенната традиция, при подялбата на света на Свети Илия се паднали “летните гръмотевици, летните трескавици”. Според народните представи Свети Илия е господар на летните небесни стихии и градушката. Той ходи по небето със златна колесница и преследва ламята, която “пасе” житата. Светкавиците са огнени стремена, които хвърля по ламята. Огънят, излизащ от ноздрите и изпод копитата на конете му, дава дъжд и роса.

На този ден се спазва строго забраната за работа. В чест на светеца се коли курбан от най-стария петел и се изпича погача. Трапезата се прекадява от най-възрастния член на семейството. Организират се и общоселски сборове с жертвоприношение на мъжко животно – овен или вол.

Съществува поверие, че на Илинден морето взема най-много жертви, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре и няма спасение, казват страрите рибари. Затова е препоръчително на този ден да не се ходи на плаж.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо. Честито на имениците с пожелание за здраве и благополучие!