Яденето на насекоми – за вегани и вегетарианци

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Известно е, че насекомите са източник на протеини. В много страни ги използват точно за това и по улиците се продават печени и пържени мравки, щурци и други насекоми и това е традиция от векове.

Консумацията на насекоми може да се превърне в нов източник за протеини и за хората, които изобщо не са свикнали да ги консумират.

Според експерти производството на животинско месо изисква огромни количества вода и използване на газове, които се отразяват на глобалното затопляне.

Затова яденето на насекоми започва да се превръща постепенно в мода. Това е особено полезно за вегетарианците, които не осигуряват на тялото си достатъчно протеини, за да функционира напълно добре. Понякога те страдат от главоболие и отпадналост заради намаляването на нивата на кръвната захар.

Според някои експерти консумацията на насекоми в много отношения дори е по-полезна от консумацията на месо, тъй като в тях не се съдържа вреден холестерол, а само полезни за здравето протеини.

В скандинавските страни вече се е превърнало в мода да се правят партита с маси, отрупани с опечени и задушени насекоми. Те се приготвят също така и като се панират или се залеят с шоколад или се глазират.

Според някои вегетарианци дори и консумацията на насекоми е свързана с консумацията на животни и затова те категорично отказват да опитат от новия източник на протеини.

Но замяната поне на едно месно ястие седмично с приготвено от насекоми ястие за много хора е предизвикателство, което освен това ги зарежда с достатъчно енергия.

Просто трябва да се изяде повече, а и след като опитат, обикновено дори противниците на яденото на насекоми признават, че им се е усладило.

В много източни страни някои ястия от насекоми са истински деликатес и това вече е започнало да става част и от западната култура.

След като преодолеят първоначалния шок от странните форми на насекомите, които не са съвместими в представите на хората с порцелановите чинии, много от смелчаците продължават да поръчват и занапред такава храна.