Бурж Халифа – най-високата сграда в света

3
446
Добави коментар
zatebbg
zatebbg

Бурж Халифа на арабски: برج خليفة означава „Кулата на Халифа“. Небостъргачът в Дубай е известен преди откриването си като Бурдж Дубай, но името му е сменено в последния момент. По време на строежа на сградата преди официалното откриване на кулата на Бурж Дубай, оказва се че поради натрупни дългове Дубай се обръща към Абу Даби за помощ и поради тази причина се смяна името на Бурж Халифа – на президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед ал Нахаян.

Бурдж Халифа е най-високата сграда в света с обща височина 828 метра. Строителството му започва на 21 септември 2004 година, а откриването на сградата е на 4 януари 2010 г. Сградата е с 160 етажа, има 900 жилищни апартамента с най-бърз асансьор 18 m/s, с най-висока джамия – на 158-ия етаж, с плувен басейн на 76 етаж, нощен клуб на 144.

Характерни за ислямската архитектура дизайна на Бурдж Халифа е с комбинирани геометрични елементи и културни елементи.

Ресторантът At mosphere има собствен асансьор и се намира на най-високо разположения в света.

Небостъргачът е построен върху песъчлива основа и при бурни пустинни ветрове сградата има отклонение 1.50 метра, което е удивително малко и не се забелязва.

Любопитно е, че в сградата има автомат за злато. Срещу няколко банкноти може да имате златна монета или миниатюрно златно кюлче.

Общата стойност на Бурдж Халифа е около 1,5 милиарда долара.

Проектът на Бурдж Халифа е изготвен от американското бюро Скидмор, Оуингс и Мерил, като главен архитект е Ейдриън Смит, а главен конструктор – Уилям Бейкър.Главен изпълнител е южнокорейската компания Самсунг.