ИДЕИ ЗА ЖЕНИТЕ… и не само: Chocolate – Raspberry Bavarian torte / Шоколадово – малинова баварска торта

1
Добави коментар

Тази торта направих буквално с последните няколко шепи малини. Бях я запланувала отдавна и само чаках малините да узреят. И при това изобилие на малини, за малко да я пропусна. Но успях. Доверих се отново на Heather. То при вида на нейната торта едва ли някой може да остане безразличен, дори и да не обича сладките изкушения. Невероятна е тази жена! Ако трябва да правите нещо, с което да се представите, следвайте дори само постъпковите снимки и ще се справите, така, както и аз. Тортата е чудесна, а съчетанието на шоколадови блатове, напоени с малинов сироп, ароматизиран с ликьор от малини е неустоимо! Забелязвам, че при немските торти винаги блата се маже или с разтопен шоколад, или с течен лешников шоколад, както в случая. А малиновият крем с леко кисела жилка, в съчетание с шоколадовите блатове, прави тази баварска торта един неустоим летен десерт. 

При мен жълтите малини придадоха по – светъл розов цвят, но ги използвах, защото са много ароматни. И за тези, които ще решат да се жертват в кухнята в тези горещи летни дни, ето и рецептата. Може да използвате и замразени малини, както Хедър. 

Необходими продукти за блатовете: 

4 яйца

200 гр. захар

200 гр.брашно

2-3 супени лъжици качествено какао

Продукти за малиновия крем:

малини – пресни или замразени около 500 гр.

пудра захар – на вкус или около 1/2 чаена чаша

400 мл течна сладкарска сметана

малинов ликьор – 1 с.л

1 пакетче желатин на Д-р Йоткер

За напояване на блатовете – 1/2 чаена чаша захар, същото количество вода и 2 с.л. малинов ликьор.

За намазване на блатовете – по 1-2 супени лъжици течен лешников крем – Nutella  или друг.

Начин на приготвяне:  

Белтъците на яйцата се отделят от жълтъците и се разбиват с щипка сол и няколко супени лъжици студена вода. Отделно се разбиват жълтъците със захарта на водна баня. Прибавя се пресятото брашно и накрая внимателно се добавят разбитите на гъста пяна белтъци. накрая се добавя и пресятото какао. Блатовете се пекат едновременно на 170 градуса до готовност. След изтиване върху решетка се разрязват на две или три, в зависимост от диаметъра на тортената форма. При мен са два блата при тортена форма с диаметър 26 см.

Малиновият крем се прави като малините се пасират в миксер, отделят се досадните им семчици и се смесват с разбитата сметана със захарта и разтопения желатин.

Сглобяване на тортата:

Изстиналите блатове се сиропират с приготвения сироп, намазват се с течния шоколад и след това с малиновия крем. Жегата не ми позволи да направя тези изящни шоколадови спирали на Хедър, но и малко настърган шоколад свърши работа. При тази жега в момента, шоколадът се отпуска за секунди и не позволява желаното оформяне, спиралите се разтопяват в ръката и се разпадат. Тези, които оцеляха, залепих отстрани на тортата.

Баварците знаят какво да ядат. Големи чревоугодници са! Тортата е повече от сполучлива и горещо я препоръчвам.

А за тези, които ще се отбият тук, черпя по още едно парче от този неустоим баварски десерт!