Ухание в мрака: Пилатес – тренировка за духа и тялото

21
Добави коментар

Какво е Пилатес? Много хора сравняват Пилатес с йога или фитнес, в различните упражнения, но истината е доста далече. Метода на Пилатес е система от упражнения концентрирана в развитието на гъвкавостта и силата на цялото тяло и постигането на комплексна физическа кондиция, карайки целия организъм да работи, но без увеличаване на натоварването и без натрупване на телесна маса. Метода Пилатес се съсредоточва не само върху тялото, а отива по-далеч , което го прави специален. При Пилатес тренираме също ума и духа, като трябва да постигнем перфектна хармония между тези два аспекта и нашето тяло. Затова е получил и названието „Западна Йога“. Този метод е създаден от американеца от немски произход Joseph Pilates в началото на ХХ век като механизъм за перфектен анализ на тялото. Акцентът в метода е работата с мускулите в центъра на тялото (корем, кръст, хълбоци и седалище). Мускулните групи в тази централна част са „електроцентрала” на нашия организъм, от която идват енергията и силата. Те са ключът към добрата форма, стойка и кондиция на цялото тяло. Основна и неразделна част от работата са дишането и концентрацията. Упражненията се изпълняват в бавно темпо на фона на спокойна и релаксираща музика, като винаги се правят определен брой повторения, само по веднъж , а не в серии, както е при другите видове гимнастики. Метода Пилатес обединява упражнения на Западната и Източната философия, съчетавайки енергичността и силата на първата, с контрола и плавността на втората.Пилатес ни осигурява балансирана тренировка, водеща до много ефективни резултати за физическата форма и душевното равновесие.Основни принципи на Пилатес – концентрация: Крайно необходима за да могат тялото и ума да действат заедно при всяко упражнение,за постигане на по-голяма ефективност. – контрол: Да се подобри връзката между всички части на тялото . – прецизност: Акцента пада върху качеството на движенията и правилното им изпълнение, а не върху количеството. – енергиен център: Всеки човек трябва да намери центъра на тялото ви, тъй като това е източника на енергия. Обикновено се намира между корема, кръста, хълбоците и седалището. – плавност: Всяко упражнение има свой ритъм, който трябва да се спазва. Движенията се изпълняват плавно и преливат едно в друго.

– дишане: За всяко упражнение има указания кога точно да поемете въздух и кога да издишате за да се улесни притока на кислород в кръвта.

Ползите от Пилатес

Много са положителните ефекти от практикуването на Пилатес и ето някои от тях : * Подобряване на физическата и умствената кондиция, постигане на перфектна хармония между тях и укрепване на способността ни за концентрация и контрол.* Укрепва всички мускули и увеличава гъвкавостта и еластичността им, с което се постига правилна стойка на тялото.* Облекчава всякакъв вид физически проблеми като болки в гърба, кръста,коленете,бедрата и много други.* Помага за постигане на стройна и гъвкава фигура, което от своя страна повишава нашето самочувствие.*Това е метод, с който влизате във форма, без да се преуморявате с изтощителни физически упражнения и да загубите интерес.

*Постигаме правилен мускулен баланс, тъй като с Пилатес се укрепват по- слабите мускулни групи.* Повишава мускулния тонус, като прави мускулите еластични и силни.

* Насърчаване развитието на умствени способности, като например вниманието и дисциплината.* В допълнение към подобряване на умствените способности, трябва да прибавим благотворното влияние върху кръвоносната и лимфната система.

* Нашата лекота и свобода на движение се подобряват с Пилатес. С течение на годините и поради заседналия начин на живот, тялото ни губи от тези си способности, но благодарение на упражненията Пилатес, ние можем да ги възстановим.

Кой може да упражнява Пилатес?

Друго предимство на метода създаден от Джоузеф Пилатес е, че е подходящ за всяка аудитория: мъже и жени, деца и възрастни … Във всяка възраст или физическо състояние, може да се изпълняват упражненията Пилатес.

Разбира се, Пилатес е идеален за онези, които водят заседнал живот, но също и за всички, които искат да поддържат форма . Пилатес е ефективен инструмент дори и за хора, които са във възстановителен период. В действителност, много физиотерапевти използват различни упражнения от тази техника за постигане на подобрения при своите пациенти. Използва се и в болнични заведения. При хора в напреднала възраст , при болни и др. е подходящо практикуването на тези техники като средство срещу загубата на мускулатура . Всяко упражнение има три нива на трудност – за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали. Интензивността на движенията се съобразява с индивидуалната форма. За постигане на максимален ефект се препоръчват тренировки 2-3 пъти седмично, като всяка е с продължителност от около 55-60 мин.

Резултатите

Резултатите от този метод са забележими в краткосрочен план. За разлика от повечето дейности, където трябва да прекараме много часове в фитнес залата преди да забележим първите резултати, при Пилатес резултатите са видими в по-къси срокове. Самия Пилатес казва, че след десет сесии ще започнат първите промени в нашето тяло. Установил е, че след двадесет сесии непрекъснато упражняване на Пилатес ще осъзнаем тези малки промени. А след тридесет, е времето, когато настъпват, действителните промени в нашето тяло. Ето защо, трябва да бъдем постоянни с упражненията Пилатес, да не се отказваме и да продължаваме да ги изпълняваме за да не изгубим постигнатото .

Пилатес е идеалната система упражнения за ума и тялото за всички, които искат да тонизират, стегнат и оформят тялото си, да повдигнат самочувствието си и да се чувстват освежени, която ви завладява и ви оставя с чувството на физическо и психическо удовлетворение.