8 невероятни факта за река Амазонка и амазонската гора – тема за Амазонка – Idi.bg

27
Добави коментар
tao
tao

Най-пълноводната река в света, Амазонка, заема огромна част от Южна Америка и отговаря за огромна част от производството на кислород на планетата. Някои части от басейна на реката са напълно оголени откъм гори, а други са недокоснати от човешка ръка. Вижте още интересни факти за Амазонка.

1. Огромна част от съвременната храна произхожда от горите на реката

Може би не знаете, но около 90% от храната, която ядат хората днес, произхожда от горите на Амазонка. Макар днес голяма част от културите да се отглеждат в други страни, повечето от тях могат да се видят в диво състояние в дъждовните гори на Южна Америка. Такива са какаото, от което се прави шоколад, бананите, царевицата, оризът, картофите, но те са само малка част от общата бройка.

2. Унищожаваме дъждовните гори с притеснителна скорост

Повечето хора са наясно с опасността от унищожение на дъждовните гори на Амазонка, които произвеждат огромна част от кислорода на планетата. Малко обаче са наясно точно с каква скорост го правим. За секунда изчезват около 4000 кв.м. от джунглата, което е с приблизителни размери на футболно игрище. Обикновено причината за това унищожаване са компании, които имат нужда от повече обработваема земя. Тъй като обаче земята се изтощава твърде бързо, често се налага фермерите да се местят в друга част на гората, като продължат с изсичането на дърветата. Ако хората продължат с тази скорост унищожаването на амазонската джунгла, тя може да изчезне след 40 години.

3. Амазонка е основно средство за транспорт

Макар в Европа и Северна Америка най-развит да е транспортът с автомобили, влакове и самолети, в някои южноамерикански страни река Амазонка е основно средство за транспорт. Тъй като в втора по дължина на планетата, тя предлага огромни възможности за плаване в Бразилия, Еквадор, Колумбия, Боливия, Венецуела и Перу. Реката свързва държавите и улеснява търговията между тях.

4. Реката е дом на кръвожадната пираня

В река Амазонка можете да видите кръвожадните пирани, които плуват на стада и могат да изядат за минути средно голямо животно. Пиранята не е единственото опасно същество във водите на реката. В по-плитките зони се крие огромната анаконда, която може да нападне животни с големината на коза.

5. Долната част на джунглата е много тъмна

Когато си представите Амазонка, вероятно в ума ви изплува образът на тропическа растителност, много слънце и горещина. Може би ще се изненадате от факта, че дъждовните гори на реката са толкова гъсти, че в много зони в долната им част цари почти непрогледна тъмнина. Дърветата и зеленината в основата на джунглата пропускат едва 1% от слънчевата светлина.

6. Амазонка има стотици притоци

Огромната площ на реката е оформена основно от по-малки притоци, които се вливат в главната водна артерия и се изливат в Атлантическия океан. Амазонка има повече от 1000 притока, като почти 20 от тях са по-дълги от 1400 километра. Това е приблизително дължината на река Мисисипи, която е една от най-големите реки в Северна Америка.

7. 25% от лекарствата идват от амазонските дъждовни гори

Не само огромна част от храната, но не малка част от лекарствата, които употребяваме, произхождат от горите на река Амазонка. 25% от лекарствата, които се употребяват от традиционната медицина се произвеждат от растения, които виреят в дъждовните гори на Южна Америка. Джунглата обаче е съвсем слабо проучена и макар да е странно, едва 1% от растенията в нея са добре познати на учените като лекарствени средства.

8. Амазонската джунгла е най-старата на планетата

Освен всички останали интересни факти, оказва се, че джунглата на Амазонка е вероятно най-старата на планетата. Макар да не се знае с точност и сигурност, учените смятат, че дъждовните гори покрай реката са на възраст 100 милиона години.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3237 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност