Блог за видеонаблюдение: Видеонаблюдение втора ръка- струва ли си инвестицията?

1
Добави коментар
2bstonefree
2bstonefree

Напоследък в резултатите на Google, когато се търси думата „видеонаблюдение“ като един от осемте предложени резултата е “видеонаблюдение втора ръка”. Тази ключова фраза е ново предложение на Google, което означава, че или потребителите на търсачката все по-често я търсят или алгоритъма на Google е преценил, че така има по-голямо разнообразие на предложенията. Все пак стремежа на търсачката е да задоволи потребителите си, като за целта въпросните предложения се свързват семантично с въведената ключова дума.

Основният въпрос е  уместно ли е за охранителна техника, каквато е една система за видеонаблюдение, да се търси по-евтиното решение?

От една страна, ако компания, която монтира системи за сигурност предлага подобна техника втора употреба, тогава може да се предположи, че тези оферти идват с гаранция. Без гаранция, била тя и краткосрочна, покупката на втора ръка техника за сигурност е твърде рискована.
От частите които съставят една система за видеонаблюдение, предимно за употребявани камери и DVR устройства, могат да се намерят валидни оферти. Подобни обяви(обикновено без гаранция за закупената техника) лесно могат да бъдат намерени в популярния сайт Продавалник, но истината, че разликата в цената между нови и вече използвани устройства е твърде малка. Съвсем естествен е и следващият въпрос:

Доставят ли необходимото ниво на сигурност системите за видеонаблюдение втора ръка?

Като се има предвид функцията, която изпълнява всяка една система за сигурност (независимо дали е СОТ, периметрова охрана, контрол на достъп), употребата на техника втора ръка изглежда нелогично и неразумно в общия случай. Разбира се ако става дума за обект, в който нивото на сигурност не е необходимо да бъде толкова високо(като например жилищен блок в спокоен квартал, в който няма предишна история на посегателства), тогава има логика да бъдат спестени 20-30% от цената на техниката. Но дори и в този случай трябва да се има предвид че инсталацията на система за видеонаблюдение не е толкова лесна задача(в противен случай нямаше да съществуват компании, предлагащи тези услуги). Свързано е с редица специфики, с които технически незапознатият човек едва ли би могъл да се справи.

Заключение

Стана ми интересно какви са резултатите на Google на английския превод за вече споменатата фраза. Сред първите 10 резултата на търсачката единствено 2 са уместни към фразата(като единия от тях е чиста doorway страница), което ме кара да мисля, че присъствието на фразата „видеонаблюдение втора ръка“сред 8те предложения не е семантична, а по-скоро резултат от потребителските търсения.