Най-големите машини в света

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Най-големият мотоциклет в света Моторът на Грег Дънам е с височина 4.6 метра и дължина 7.6 метра. Тежи 3 тона и струва $300 000. Дънам казва, че е направил мотора, защото негов приятел му е казал, че е невъзможно и той решил да му докаже обратното.

Най-големият товарен камион в света   Машината може да превозва 360 тона материал със скорост 64 км/ч. Мощността на камиона идва от 2723-киловатов дизелов двигател, който задвижва два електрически мотора. Струва 3 млн. долара и се произвеждат по 75 броя на година.

Най-големият булдозер Най-големият и най-мощният булдозер в света е D575A-3SD. Построен е в Япония и е с размери 5х12х7 метра. Мощността на огромната машина е 1150 конски сили и тежи 154 тона.

Най-тежкият самолет Това е транспортен самолет, проектиран от съветското бюро по дизайн „Антонов“. Ан-225 е най-тежкият самолет с фиксирани крила в света. Построен е за да превози космическия кораб Буран и в момента извършва транспортни услуги. Може да превозва до 250 тона товар във вътрешността си и до 200 на горната чат на корпуса си, а самият той тежи 640 тона.

Най-гигантският механичен паяк   Огромното съоръжение е направено по повод избирането на Ливърпул за Европейска столица. 15-метровото създание е на фирма La Machine и тежи 37 тона.

Най-големият адронен колайдер Дължината на машината е 27 км. и е най-големият и най-мощният ускорител на елементарни частици в света. Намира се под границата между Франция и Швейцария. Колайдерът е построен от Европейската организация за ядрени изследвания с цел да се провеждат физични експерименти. В построяването му са участвали над 10 000 учени и инженери от над 100 страни.

Най-голямата копаеща машина   Това е най-голямата копаеща машина в света. Построена е от немската компания Krupp и е висока 95 метра и дълга 215 метра. Тежи 45 500 тона, като за построяването й са били необходими 5 години и 100 млн. долара.

Strata 950   Машината тежи 40 тона и е създадена за пробиването на 700 метра скала, за да бъдат спасени 33-мата чилийски миньори, които останаха заровени в срутена медна мина. Машината първо е била разглобена и  натоварена на 42 камиона, които са я разтоварвали на смени, понеже е нямало достатъчно място за всичките.

Етикети:

класация | най-големите машини