10-те най-полезни вредни неща

2
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 29.07.2012

Писнало ли ви е да ви казват какво да ядете, да пиете, да правите, кое било вредно за вас и прочее? Е, значи днес е щастливият ви ден! Сайтът БГ татко състави списък от 10-те неща, за които се твърди, че са вредни, но които всъщност имат и свои здравословни страни.

10. Сладолед
Сладоледът е храна с нисък гликемичен индекс. Това означава, че захарта в него се освобождава по-бавно от тази в други храни и това ни кара да се чувстваме сити по-дълго време. Поради тази причина е и много по-малко вероятно да се натъпчете до пръсване с още нещо след като вече сте хапнали сладолед. Освен това, 75 грама сладолед съдържат малко над 100 калории, докато парче чийзкейк има около 500. Сладоледът се прави основно от мляко, а то съдържа изключително хранителни съставки и витамини. Чаша мляко съдържа до 30% от препоръчителната дневна доза от тези вещества. А проучванията показват, че консумацията на мляко намалява риска от високо кръвно, сърдечни болести и някои видове рак.
Любопитно: още в пети век преди новата едра древните гърци са продавали по атинските пазари фунийки със сняг, смесен с плодове и мед.

9. Мръсотия
Изхвърлете гумените си ръкавици – мръсотията е отново на мода! Помните ли как едно време децата си играеха в прахта и калта на двора, храната се сервираше с ръце, а сламките не идваха опаковани в хартия? Сега се оказва, че всичко това било по-здравословно от нашата модерна стерилност. Излагането от ранна детска възраст на бактерии, вируси и паразити значително засилва имунната ни система и това помага много по-рядко да се разболяваме, когато по-нататък действително влезем в контакт с различни насекоми, откриха учените. Проучванията например показват, че децата, живеещи с куче в къщи, значително по-рядко страдат от алергии, а постоянното общуване с други хора и животни намалява риска от левкемия с 30%. Трудно е да се отрекат подобни статистики – така че изхвърляйте анти-бактериалните кърпи и кажете здравей на мръсотията.
Любопитно:  в човешкото тяло има десет пъти повече клетъчни бактерии, отколкото човешки клетки. И повечето от тях са съвсем безобидни.

8. Стрес
Стресът е признат за универсално зло. Дотолкова, че има хора, които дори са осъждали компании за стреса на работното си място. Но стресът в малки дози всъщност е полезен. В малки дози стресът укрепва имунната ни система. В първия етап на стреса тялото ни произвежда кортизол – хормон, който се бори със стреса, но има много полезно въздействие върху организма ни.
Любопитно: терминът “стрес” не е бил познат до 50-те години на миналия век.

7. Кофеин
Освен че кафето е вкусно, то е средно силен стимулант с голямо приложение в медицината. Кофеинът разхлабва мускулите, което е особено важно за болните от бронхиална астма, тъй като облекчава страданията им. Кофеинът освобождава в кръвта и определени мастни киселини, които са добро гориво за мускулите. Оказва се, че единственият сериозен страничен ефект на кофеина е леката загуба на килограми – което може да е проблем само ако сте анорексични. Кофеинът трябва да бъде избягван само от хора с проблеми при задържането на фекалиите, защото разхлабва аналните и сфинктерните мускули.
Любопитно: кофеинът е отровен за някои животни, като например кучета, коне и папагали. Върху паяци обаче има много по-силен ефект отколкото върху хората.

6. Червено вино
Червеното вино съдържа вещества, наречени полифеноли, които са изключително полезни за здравето. Те намаляват риска от сърдечни болести и рак. Виното има и  отлични анти-бактериални свойства, особено срещу стрептококи (които най-често се откриват в устата), което помага за намаляването на различни инфекции. Някои видове вина имат допълнителни здравословни ефекти. Каберне Совиньон например намалява риска от болестта на Алцхаймер. Освен всичко това виното е пълно с антиоксиданти, които са изключително полезни за здравето ни. Най-полезни са вината от Южна Франция и от италианския регион Сардиния.
Любопитно: виното се появява първо на територията на Израел, Грузия и Иран някъде около 6000 години преди новата ера.

5. Шоколад
Последните изследвания показват, че шоколадът е нещо като панацея (лекува всичко). Като добавите страхотния му вкус и това, че подобрява настроението, той се оказва нещо като универсално лекарство. Какаото в тъмния шоколад подобрява кръвоносната система, стимулира мозъка, предотвратява кашлица, диария и даже помага против рак. Също като кафето, шоколадът е опасен за много животни. Проучване обаче доказва, че топящо се парченце шоколад в устата повишава мозъчната активност и работата на сърцето повече отколкото една страстна целувка, а ефектът трае четири пъти по-дълго отколкото при целувката. Редовното ядене на малки дози шоколад намалява холестерола и понижава шанса за инфаркт.
Любопитно: шоколадът първоначално се използва като напитка – някъде откъм 1100-1400 години преди новата ера.

4. Канабис
Канабисът помага при 250 болести. Поради тази причина употребата му за медицински цели е законна в редица западни държави. Kанабисът помага при артрит, астма, депресия, глаукома, както и като болкоуспокоително. Той е добър лек при запек. Полезен е при справянето със страничните ефекти, причинени от лечение на СПИН, рак и хепатит. Канабисът се използва като лекарство вече повече от 3000 години! При това положение е изключително странно, че отглеждането и употребата му все още са забранени в много държави.
Любопитно: доказателства за използването на канабиса като наркотик още преди 3000 години преди новата ера има открити в Румъния.

3. Бира
Умерената консумация на бира намалява риска от главоболие, инсулт и мозъчна деменция. Бирената мая, от която се прави напитката, пък съдържа много важни хранителни съставки, минерали, метали и витамини. Затова понякога наричат бирата “течен хляб”. През 2005 г. японско изследване пък откри, че нискоалкохолната бира може да съдържа вещества със силни анти-канцерогенни свойства. Въпреки популярното схващане, прословутото бирено коремче не се хваща от пиенето на много бира, а от преяждане и липса на упражнения.
Любопитно: бирата е една от най-старите напитки – вари се още от 6000-ата година преди новата ера.

2. Пушене
Пушенето е вредно – но никотинът има редица удивителни терапевтични ефекти, често наричани “парадокси на пушенето”. Пушачите например по-рядко имат нужда от преливане на кръв след сърдечна операция, рискът от рак на стомаха при тях е по-нисък, никотинът влияе и при развитието на саркома на Капоши. Най-изненадващо е, че пушенето намалява появата на алергична астма. Има и достатъчно доказателства, че пушачите страдат значително по-рядко от Алцхаймер и Паркинсон. Никотинът в момента се изследва и като възможно лекарство при хиперекинетични разстройства с нарушаване на вниманието и при шизофрения.
Любопитно: хората пушат тютюн вече поне 7000 години.

1. Порнография
Въпреки широката борба с порнографията, всъщност са правени малко научни изследвания по темата. Засега изглежда, че мъжете и жените, които гледат порно, имат по-добър сексуален живот, повече познания за секса и като цяло – по-добро качество на живота. Едно от изследванията изненадващо показва, че колкото повече порно гледате, толкова по-добър е ефектът. Голямо изследване в Австралия пък показа, че според повечето семейни двойки порното се е отразило положително на брака им.
Любопитно: порнографията (и движението против порнографията), както ги разбираме днес, са понятия от времето на викторианската епоха (19 век). Сексуалните изображения преди това не са били табу.

Коментари

коментар(а)

Подобни: вредно, здраве, полезно