Владимир Путин

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Биография:

Владимир Владимирович Путин е роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград (дн. Санкт Петербург) в семейството на Владимир Спиридонович Путин и Мария Ивановна Шелонова. Дядо му Спиридон Путин е бил личен готвач на Ленин и Сталин. Путин завършва право в Ленинградския държавен университет. Жени се за съпругата си Людмила през 1983 г., от която има две дъщери – Мария (р. 1985 г.) и Екатерина (р. 1986 г.). Семейството има три кучета – лабрадор и два пудела, както и коза, подарък от кмета на Москва Юрий Лужков.

Путин започва да се занимава със самбо на 14-годишна възраст, след което преминава на джудо, което практикува и днес. Майстор на спорта по самбо (1973 г.) и по джудо (1975 г.). Владее много добре немски, говори и английски. Обявен е за личност на годината за 2007 г. от списание „Тайм“.

Според данните, представени за изборите през 2007 г., богатството на Путин възлиза на около 3,7 млн. рубли (около 150 000 долара) в банкови сметки, има частен апартамент в Санкт Петербург (77 кв.м.), 260 акции на банка Saint Petersburg, два автомобила Волга, които наследява от баща си и не използва. Има и твърдения, че Путин притежава много по-голямо богатство, включително и че контролира дял от 4,5% (около 13 млрд. долара) в „Газпром“.

Политическа кариера:

След като се дипломира, работи за Комитета за държавна сигурност КГБ, главно в Германия. Напуска КГБ през 1990 г. и става съмишленик на Анатолий Собчак, кмет на Санкт Петербург. Първо става съветник по чуждестранните инвестиции на кмета Собчак (1991-1994 г.) и след това – заместник-кмет в периода 1994-1996 г. След загубата на Собчак се мести в Москва, където през 1997 г. е назначен за заместник на завеждащия администрацията на Кремъл. През юли 1998 г. е назначен за директор на Федералната служба за сигурност на Русия, основният наследник на КГБ, заменяйки Николай Ковальов. В опит да му даде повече тежест президентът Елцин назначава Путин последователно за секретар на Съвета за сигурност на Русия и за министър-председател – през август 1999 г. Става временен президент на Русия на 31 декември 1999 г., като сменя Борис Елцин, а на следващата година печели президентските избори и полага клетва на 7 май 2000 г. През 2004 г. е преизбран за втори мандат, без възможност да се кандидатира за трети последователен президентски мандат.

Като президент Путин се радва на висок рейтинг на одобрение от руската общественост. Управлението му се свързва с политическа стабилност и провеждане на важни данъчни реформи, включително въвеждане на плоския данък от 13% и намаляване на данък печалба. В същото време е критикуван от опозицията, чужди правителства и правозащитни организации заради Втората чеченска война, както и заради ограничаване на гражданските свободи и свободата на медиите. Критични моменти по време на управлението на Путин са трагедията с подводницата Курск, при която загинаха 118 души, терористичният акт в Театралния център на Дубровка с 129 жертви, както и терористичният акт в Беслан, при който загиват над 300 от заложниците. След победата на неговия приемник Дмитрий Медведев, през 2008 г. Путин става министър-председател на Русия.

Награди:

2006: Grand Cross на Légion d’honneur

2007: King Abdul Aziz Award