Кухненски плотове от камък

2
Добави коментар
dintchev
dintchev

Може би ви се налага доста често да сменяте модули от вашата кухня, защото обзавеждането на кухнята е един деликатен и изискващ време и финанси въпрос . Обзавеждането на кухнята изисква време, тъй като в София съществуват доста фирми, които се занимават с проектиране на кухни. Те предлагат както готови, “конфекционни” решения, така и възможност за изработка на кухни по поръчка. Ние от фирма СТОА ви препоръчваме при избора на кухня да не пренебрегвате избора на кухненски плот и кухненски плочки, които са една от най-важните части в проекта на кухнята. Изборyt на кухненски плот от камък – мрамор или гранитгарантирано ви спестява главоболия за цял живот, защото напрактика каменните кухненски плотове са вечни! Дори и да смените дървените модули след години – вашия каменен плот ще остане непокътнат от времето. И не само това – един кухненски плот от гранит или мрамор ще запази за много по-дълго време и самите дървени компоненти на вашата кухня!

Моля вижте нашите предложения за различни видове камък оттук >>

Фирма СТОА разполага с най-големия асортимент от различни видове камък в България!

Решенията за кухненски плотове от камък могат да бъдат следните:

Гранитни плотове
Предимствата им в кухнята са многобройни: не се отчупват, не изискват специално отношение както другите каменни плотове, устойчиви са на топлина и не задържат петна. Гранитът има уникален вид, което автоматично превръща и кухнята ви в уникат. Недостатъците са свързани с високата му цена – като цяло най-високата в сравнение с останалите естествени материали. Ако нараните плота, вероятността да се поправи е нищожна. Освен това, макар и да не абсорбира петна, един път в годината ще трябва да се почиства и полира от специалист.

Мраморни плотове
Мраморните плотове са подобни на гранитните, но при тях цветовото разнообразие е доста по-голямо. Те също са устойчиви на топлина и имат уникалната способност да бъдат хладни дори и в най-горещите дни. В сравнение с гранита мраморът е по-мек и може по-лесно да се нарани, така че избягвайте тежки готварски операции директно върху плота, а използвайте дъска. За разлика от гранитния плот, тук ще трябва поне два пъти в годината да се грижите за полирането. Що се отнася до цената, някои видове мрамор могат да са и по-скъпи от гранита.

Други каменни плотове
Практически е възможно да мислите за варианти като шисти, стеатити (сапунен камък) или варовик, но поради високата си крехкост те не са особено практични в ролята си на кухненски плотове. Налице е обаче един нов материал – “изкуствен камък” – който представлява естествени каменни отломки, споени помежду си с пластична полимерна смола. Устойчивостта на този материал на надраскване и петна е по-голяма в сравнение с гранита и мрамора. Недостатъците са по-еднаквите окраски, както и липсата на устойчивост на топлина, заради наличието на свързвател.

Моля вижте нашите предложения за различни видове камък оттук >>

Фирма СТОА разполага с най-големия асортимент от различни видове камък в България!