Как любовта се отразява на здравето ни – Edna.bg

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Снимка:
Thinkstock

Казват, че любовта е едно от най-силните чувства и че на човек винаги му личи, когато е влюбен.

Как обаче се отразяват любовта и щастливият съвместен живот върху двойките са решили да анализират от Health.com. На базата на различни социални проучвания и анкети.

Първо се явява явлението качване на килограми при започване на съвместен живот.

Това се дължи на факта, че влюбените искат да прекарат повече време само у дома, да се наслаждават на компанията си и защо не на вкусно блюдо.

Повечето двойки ограничават социалните си контакти и определено не посещават барове и дискотеки толкова често, колкото като са били необвързани.

Има обаче и друг момент – двамата могат да намерят много по-сериозен стимул да се хранят правилно и да тренират, ако го правят заедно и се подкрепят взаимно.

Намаляване на нивата на стрес е другият позитив от това да живееш заедно с половинката си.

Обяснения има много – като се започне от редовния сексуален живот, за който е доказано, че помага срещу стрес и депресия, до чувството на спокойствие и закрила (търсенето на партньор е приключило, вече може да се мисли спокойно за семейство и бъдещи планове).

Проблеми обаче могат да бъдат предизвикани от спането заедно на едно легло.

Има много хора, за които е трудно да спят всяка вечер до друг човек. Ако има и проблеми като хъркане, неспокоен сън, обсебване на завивката и т.н., проблемите могат да се задълбочат.

Честите караници и скандали и чувството за несигурност във връзката могат да доведат до перманентно усещане за тревожност и депресия.

Това означава, че връзка, която по-често ви кара да плачете, отколкото да се усмихвате, трябва да бъде прекъсната.

Ако обаче става дума за наистина сърдечна и здрава връзка между двама партньори, те взаимно могат да бъдат много полезни за здравето си.

Партньорът може да окаже много голяма подкрепа при евентуално заболяване или да обърне внимание на другия човек за здравословното му състояние.

Освен това е доказано, че хората с щастлив брак или съвместно съжителство страдат по-малко от проблеми със сърцето.