10 от най-запомнящите се музикални дуети

5
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Спомняте ли си онзи рефрен от песен на Богдана Карадочева „Ако до всяко добро същество, застане поне още едно“? Със сигурност, когато говорим за музика, комбинацията от двама наистина добри музиканти води до уникални приходи, огромен брой излъчвания по радиостанциите и музикалните канали, седмици по върховете на класациите и милиони нови фенове, както за единия, така и за другия в дуета. Ето 10 от най-запомнящите се дуети на всички времена. 

10. Eminem & Dido „Stan“

„Stan“ е третият сингъл от албума на американския рапър Еминем „The Marshall Mathers LP“, в който специално участие взима британската певица Дайдо. Песента отвори пътищата на Дайдо към успешната музикална кариера и достигна номер 1 в Обединеното кралство и Австралия. Оригиналът на песента всъщност е сингълът на Дайдо „Thank you“, който обаче по стечение на обстоятелствата излиза на музикалния пазар едва 3 дни след „Stan“.
Сп. „Rolling Stone“ класира „Stan“ на номер 296 в списъка си на 500-те най-велики песни на всички времена, а VH1 я постави на номер 15 в подреждането си на най-великите хип-хоп песни на всички времена.

9. Michael & Janet Jackson „Scream“

„Scream“ е пилотният сингъл от деветия студиен албум на Майкъл Джексън „HIStory: Past, Present and Future, Book I“. Песента излиза на музикалния пазар на 31 май 1995 г. и предизвиква истински фурор в класациите. Това е първият общ проект на брата и сестрата Джексън. Звученето и текстът на „Scream“ са откровено агресивни и насочени към жълтата преса. Песента е отговорът на Майкъл и Джанет срещу медийното отразяване на сексуалните обвинения за злоупотреби с деца, повдигнати на Майкъл Джексън през 1993 г. „Scream“ е написана, композирана и продуцирана от Джими Джем, Тери Люис, Майкъл Джексън и Джанет Джексън. За записа Майкъл изсвирва и много от инструментите.

8. Peter Gabriel & Kate Bush „Don’t Give Up“

„Don’t Give Up“ е песен, написана от Питър Гейбриъл и записана в дует с Кейт Буш за албума на Габриел „So“. Лиричната колаборация от гласовете на две от най-големите звезди на 80-те прекара единадесет седмици в британския чарт Топ 75 през 1986 г., достигайки номер девет. Песента описва отчаянието на човек, който се чувства изолиран и победен от икономическата система и който търси подкрепа и мъдър съвет. Видеото към баладата е в два варианта. В първия Питър и Кейт пеят прегърнати, а зад тях слънцето изчезва, закрито от пълно слънчево затъмнение, като преди финала на песента се появява отново. Във втория гласовете на двамата са насложени върху градски кадри, показващи окаяното състояние на хората, живеещи в него.

7. Robbie Williams & Nicole Kidman „Somethin’ Stupid“

През 2001 г. лошото момче на британската музика Роби Уилямс и носителката на награда „Оскар“ Никол Кидман се събраха в общ музикален проект. „Somethin’ Stupid“ е кавър по Франк и Нанси Синатра, като оригиналът е от далечната 1966 г. Песента е включена в албума на Роби „Swing When You’re Winning“ и достига върха в британския чарт в края на 2001 г., като се превръща в първия коледен номер 1 от дискографията на бившия член на бандата Take That.
Само за първата седмица от излизането си сингълът е продаден в 98 506 копия, а по-късно попада на номер 30 в класацията на най-продаваните сингли във Великобритания за 2001 година.

6. Nick Cave & Kylie Minogue „Where the Wild Roses Grow“

Сингълът „Where the Wild Roses Grow“ е пилотен за деветия студиен албум на бандата на Ник Кейв Nick Cave and the Bad Seeds – „Murder Ballads“ (1996), издаден за лейбъла Mute Records. Написана от самия Ник, песента е записана в дует с австралийската поп икона Кайли Миноуг. След излизането си на пазара песента получава положителен прием от музикалните критици и става най-успешния сингъл на бандата в световен мащаб. „Where the Wild Roses Grow“ достига номер 3 в Норвегия, влиза в топ петицата на Австралия, както и сред двадесетте най-добри на Обединеното кралство, Ирландия, Германия и Нова Зеландия. В Германия през 2008 г. песента се завръща в класацията Топ 100, след като като става част от музиката към местна сапунена опера.

5. Marc Anthony & Tina Arena „I Want To Spend My Lifetime Loving You“

Основната тема от филма „Маската на Зоро“ е написана през 1998 г. от Джеймс Хорнър. Освен нежното звучене и лиричния текст, за истинското въздействие на песента помагат и изключително приятно вплетените един в дуг гласове на Марк Актъни и Тина Арина. „I Want To Spend My Lifetime Loving You“ излиза като сингъл в Европа и достига номер 3 във Франция, номер 4 в Холандия, номер 9 в Белгия и номер 34 в Швейцария.

4. Whitney Houston & Enrique Iglesias „Could I Have This Kiss Forever“

Любопитното около създаването на един от най-запомнящите се дуети на всички времена е, че, докато са работили по песента, Уитни и Енрике всъщност никога не са се срещали. Двамата записват в две различни студия – Хюстън в Хамбург, Германия, а Иглесиас в Лос Анджелис, Калифорния. „Could I Have This Kiss Forever“ излиза през 2000 година, като тя е включена в дебютния англоезичен албум на Енрике „Enrique“.
Първоначалният вариант на дуета е латино балада. По-късно тя обаче е преработена в малко по-бърз вариант, като едва при презаписа на вокалите двамата изпълнители се запознават лично в студиото. Новата версия е издадена от лейбъла на Уитни като неин първи американски сингъл (и втори във Великобритания) от албума събрал най-големите хитове на звездата „The Greatest Hits“. Иглесиас включва песента в компилацията си „Greatest Hits“, издадена през 2008 година.

3. John Travolta & Olivia Newton-John „You’re the One that I Want“

Още една кино тема намира място сред най-запомнящите се дуети. През 1978 г., специално за саундтрака на мюзикъла „Брилянтин“ Джон Траволта и Оливиа Нютън-Джон изпяха „You’re the One that I Want“. Сингълът се превръща в тотален международен хит, като достига № 1 в няколко държави. Това е единствената песен от „Брилянтин“, която успява едновременно да застане начело в чартовете и на САЩ, и на Великобритания. В продължение на една седмица през юни 1978 г. е номер 1 и в Billboard Hot 100.
„You’re the One that I Want“ получава платинен сертификат, с продадени над 2 милиона копия, а през юни тази година песента беше класирана на 6-то място сред най-продаваните сингли във Великобритания за всички времена.

2. Whitney Houston & Mariah Carey „When You Believe“

„When You Believe“ е песен написана и композирана от Стивън Шварц за анимационния филм „Принцът на Египет“. Изпълнители на песента са американските певици Марая Кери и Уитни Хюстън, които, след излизането на сингъла, категорично отричат някога да е имало съперничество или вражда помежду им. Двете определят тиражираните от медиите версии като абсолютни спекулации, а всяка поотделно изразява възхищението си от общата работа с другата.
Видеоклипът към песента е заснет през 1998 г. в Бруклинската музикална академия. В него Уитни и Марая пеят на една сцена, облечени в елегантни черни рокли, а за декори са използвани кадри от анимацията. Присъстват и черно-бели записи от личния архив на изпълнителките. „When You Believe“ получава награда „Оскар“ за най-добра песен през 1999 г.

1. Elton John & George Michael „Don’t Let The Sun Goes Down On Me“

„Don’t Let The Suн Goes Down On Me“ е песен на Елтън Джон, включена в албума му „Caribou“ от 1974 г. Истинският й потенциал обаче е разкрит през 1991 г., когато на 25 март по време на лайф изпълнение от Джордж Майкъл, той изненадва публиката на стадион Уембли и кани при себе си „Мистър Елтън Джон“. Общото им изпълнение се превръща в колосален хит от двете страни на Атлантика, а след като е издадено във Великобритания то престоява 2 седмици на върха на UK чарта през декември 1991 г. През месец февруари 1992 г. песента достига номер 1 и в класацията Billboard Hot 100.

Коментари

коментар(а)

Подобни: музика, хитове