Плодът-чудо гуанабана – Edna.bg

13
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Снимка:
Thinkstock

Вярвате ли, че в природата съществуват натурални продукти, които съдържат толкова много витамини и минерали, че подсилват имунната система по-успешно от безброй лекарства? Едно чудато растение, виреещо на територията на Мексико, напълно доказва този факт.

Запознайте се с гуанабана – плодът, за който се твърди, че цери и злокачествени образувания.

Плодът гуанабана, срещан още под имената гравиола и сорсоп, е растение, за което се счита, че е по-ефикасно от асортимент на голяма аптека.

Дървото гуанабана е вечнозелено и обитава тропическите райони на Мексико, Куба, Колумбия, Бразилия, Перу, Еквадор и Венецуела. Среща се и в някои части от Централна Азия и Африка. Височината му достига от 5 до 7 м, а плодът има яйцевидна форма и на външен вид наподобява зелена бодлива круша.

В узряло състояние цветът му е жълтеникъв, а теглото му варира от 3 до 5 кг. Вкусът му е характерен за цитрусовите плодове, като се долавят леко пикантни нотки.

Съществуват твърдения, че листата, кората и плодът на гуанабана, убиват раковите клетки.

През 70-те години на миналия век е било проведено изследване, доказващо, че в сорсопа се съдържа химикал с 10 000 пъти по-мощно действие от лекарството адриамицин, използвано в химиотерапията.

Според учените гравиолата убива злокачествени клетки на 12 вида рак, включително на дебелото черво, на гърдата, простатата, белия дроб и панкреаса.

Освен това, плодът гуанабана се препоръчва при борба с редица други заболявания като остеопороза, хемороиди, инфекция на пикочните пътища, херпес, проблеми с черния дроб, хипертония.

Безбройните целебни ефекти на сорсопа се дължат на неговия състав. Факт е, че плодът съдържа почти всички витамини и добавки, необходими на организма, за да бъде здрав и в кондиция – витамините B1, B2, B3, B5, B6, B9 и C, калций, калий, желязо, натрий, магнезий, фосфор и цинк.

При наличието на толкова много полезни съставки, не е учудващо, че гуанабаната представлява Edna природна витаминозна бомба, която се отразява укрепващо на организма и при честа и правилна консумация прави имунната система устойчива.

Въпреки, че плодът все още не е достатъчно разпространен и популярен в Европа и конкретно България, в търговските вериги за био продукти биха могли да бъдат намерени различни части от растението – от стъблото до листата, както и целият плод.

Гравиолата все още не е с напълно доказани качества, но нейният потенциал тепърва ще се популяризира.

Вярвате или не, ако имате възможност да опитате сорсоп, не пропускайте шанса си да заредите тялото си с витамини. Няма да съжалявате!