Тест №3 – Български език 6 клас

16
Добави коментар
eemmito
eemmito

Лисицата е хищник, който обитава горите и скалистите места. Тя е кафявочервена на цвят. Ушите са изправени, оцветени са с тъмно отзад. Притежава дълга, пухкава и гъста опашка. Повечето индивиди имат ясно изразено бяло оцветяване на върха на опашката. Издължената муцуна е с много светла косместа покривка по горната устна, а понякога се забелязват и тъмни петънца по бузите. През нощта очите на лисицата блестят със синкава или зеленикава светлина. Животното издава разнообразни звуци: глух лай, ръмжане, скимтене, специфично прищракване със зъби. Лисиците общуват помежду си с различни движения на ушите, помръдване на устните, пози, размахване на опашката по различни начини. Лисицата е най-активна вечер, когато ловува.

1. Кое заглавие е подходящо за текста:а. Кума Лиса б. Лисицата в природата в. Лисица г. Лисицата като защитен вид

2. Целта на текста е:а. да разкаже за хитрините на лисицата б. да даде информация за лисицата в. да посочи причините, поради който лисицата е защитен вид г. да опише една лисица

 

3. В текста липсва информация за:а. окраската на лисицата б. формата на лисичата муцуна в. храненето на лисицата г. общуването на лисицата със себеподобните

4. Кое твърдение не е вярно според текста: а. Лисицата ловува предимно по тъмно. б. Лисицата има атрактивна опашка. в. Лисиците лаят и ръмжат. г. Лисиците имат големи клепнали уши.

5. Как е осъществена свързаността между второто и първото изречение на текста:а. с лексикално повторение б. с лично местоимение в именителен падеж в. с лично местоимение във винителен падеж г. чрез изпускане на подлога

6. В кое изречение е използвано сегашно деятелно причастие: а. Тя се опари с горещия чай и трябваше да изчака той да изстине. б. Жадуващата за влага земя пое благодатната течност. в. Той не умеел да прощава на хората и ги съдел строго. г. Стреснат и уплашен беше човекът, когото намериха в гората.

7. В кое изречение е използвано деепричастие:а. Плуването е страст на много хора, обичащи водата. б. Тя се измори, защото плуваше вече повече от час в морето. в. Детето викаше весело, плувайки из басейна. г. В този плувен басейн има много деца, които изглеждат доволни.

8. В кое изречение е допусната правописна грешка:а. Недочувайки музиката, тя обърка ритъма на танца. б. Те гледаха с недоумение лектора, неразбирайки какво говори той. в. Монтьорът, не можейки да отвие болта, се развика ядосано. г. Старата жена, недовиждайки в тъмното, се препъна в купчината пясък.

9. В кое изречение е допусната пунктуационна грешка:а. Тя, излизайки от стаята, се блъсна в един непознат, идващ по коридора. б.  Малчуганите, крещящи от въодушевление, тичаха из парка след малкото кученце, което се забавляваше също като тях. в. Разбирайки напълно ситуацията той започна да се смее от сърце, защото станалото беше много забавно. г. Падайки и ставайки, тя най-после се изкатери по разкаляния хълм.

10. Кое изречение е в минало неопределено време:а. Щях да пътувам тази вечер за Пловдив, но се разрази страшна буря. б. Учили сме по история за нравите на древните римляни. в. Не можах да разбера как ще решите тази задача без чертеж. г. Отивам и му казвам истината, пък да става каквото ще.

11. Кое изречение е правилно:а. Господин Петров, Вие сте намерил правилния начин да се справите със ситуацията. б. Госпожо Стефанова, Вие сте решила правилно задачата. в. Господин Иванов, Вие сте видели какво става тук, нали? г. Господин Христов, Вие сте поканени да участвате в обсъждането на книгата.

12. Коя е излишната дума:а. чиния б. супник в. тиган г. търнокоп

13. Коя дума е чуждица:а. компютър б. фенове в. магданоз г. слънце

14. В какъв речник трябва да се търси точното значение на термините:а. синонимен б. фразеологичен в. терминологичен г. в Уикипедия

15. С какво  може да се замени подчертаната дума в изречението: „ Трябва да си ъпдейтна гардероба за лятото.” а. почистя б. подредя в. обновя г. заменя

Вижте отговорите.