Кратерни езера в Азия – тема за Азия – Idi.bg

15
Добави коментар
tao
tao

Кратерните езера се образуват при натрупване на вода в кратера на вулкан и обикновено са изключително живописни. Ето списък с някои от най-прекрасните кратерни езера на азиатска територия:

Кели Муту – остров Флорес, Индонезия

В кратера на вулкана Кели Муту се намират три изключително красиви кратерни езера с различни цветове. Tiwu Ata Mbupu (Езерото на старите хора) обикновено е синьо и от трите езера то се намира в най-западната част. Другите две езера – Tiwu Nuwa Muri Koo Fai (Езерото на младежите и девойките) и Tiwu Ata Polo (Омагьосаното езеро) са разделени от обща кратерна стена и са оцветени съответно в зелено и червено. Кели Муту представлява интерес за геолозите поради различния цвят на трите езера.

Пинатубо – остров Лусон, Филипини

Пинатубо е кратерно езеро на вулкан със същото име и е формирано след изригване на 15 юни 1991 г. Езерото се намира в близост до границите на филипинските провинции Пампанга, Тарлак и Замбалес и е с дълбочина от 800 м, което го прави най-дълбокото в страната. Разположено е на около 90 км северозападно от столицата Манила.

  Окама,  вулкан Зао – Хоншу, Япония

Вулканът Зао е разположен на границата между префектурите Ямагата и Мияги в Япония. Състои се от няколко стратовулкана и е най-активният вулкан в северен Хоншу. Централният вулкан от групата включва няколко вулканични купола и конус от вулканични туфи. В него се намира и кратерното езеро Окама. То е известно още като „Петцветното езеро“, защото мени цвета си в зависимост от времето. Езерото е разположено в кратер, образуван вследствие на вулканично изригване между 1720 г. и 1730 г. Диаметърът на езерото достига 360 м, а дълбочината му – 60 м. То е една от най-популярните туристически атракции в региона.

Райското езеро, Пектусан – Китай, Северна Корея

Райското езеро е кратерно езеро на границата между Северна Корея и Китай. То е разположено в калдера на Пектусан. Част от него се намира в провинция Рянган в Северна Корея, а другата част – в провинция Дзилин в североизточен Китай. Средната дълбочина на езерото е 213 м, а максималната достига до 384 м. Обичайно езерото е покрито с лед от средата на октомври до средата на юни.

Yak Loum – Ратана Кири, Камбоджа

Езерото Yak Loum е популярна туристическа дестинация в провинция Ратана Кири в североизточната част на Камбоджа. Красивото езеро, разположено на около 5 км от Banlung – столицата на провинцията, е в 4000-годишен кратер на вулкан. Езерото е с почти идеална кръгла форма, има кристално чисти води и е заобиколено от тропическа гора, в която живеят много екзотични папагали и други видове птици.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 895 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност