Същност и приложения на Електронния подпис. : Jabse.Ink : Напиши твоята историяСъщност и приложения на Електронния подпис. :…

2
Добави коментар
TaLoV
TaLoV

Електронен подпис, това е компонент на електронен документ, чиято функция е предпазване от злоупотреби.Това е шифрован подпис или казано с други думи, математическо действие, създадено в резултат на шифрирана обработка на дадена информация, която е предназначена да потвърди идентичността на изпращача и че дадената информация е достоверна и не е променяна от други лица.

За какво ни служи този тип подпис? Той дава възможност да се подписват документи от разстояние. Чрез него могат да се ползват различни електронни услуги на Агенция митници, Национална агенция по приходите, Главна инспекция по труда, Национална здравноосигурителна каса и много други агенции и министерства. Този вид подписи са широко разпространени и сред онлайн банкирането, защото са със високо ниво на защита за обмен на данни, дава достъп до сметките Ви независимо в коя точка на света сте, а също така и пести ценно време. Този вид подпис осигурява конфиденциалност при кореспондиране чрез електронна поща, при представяне на електронни фактури и много др.

Електронният подпис бива два вида – за физически лица и за юридически. За да се сдобиете с първия вид е необходимо само представяне на документ за самоличност на притежателя на удостоверението. За юридически лица е необходимо представяне на следните документи: – Съдебно решение за регистрация – Документ за регистрация по БУЛСТАТ – копие, включително и оригинал – Удостоверение за актуално състояние, издадено или заверено от съда по регистрация не по-рано от месец от датата на подаване и подписване на бланка „Искане за издаване на УЕП“ – нотариално заверено копие или оригинал.