Електронен подпис – сигурност и бързина

3
Добави коментар
TaLoV
TaLoV

Използването на Електронен подпис спестява от безценно време на притежатели те му, дава им сигурност, че с техните данни и тяхната електронна кореспонденция няма да бъде злоупотребявано, а също така пести и ресурси. Също така, чрез притежанието на този уникален подпис човек може да ползва услугите на най-различни агенции и министерства, като – Агенция митници, Национална здравноосигурителна каса, Национална агенция по проходите и много други министерства. При онлайн банкирането и фактурирането, чрез този вид подписи се пестят време и ресурси, поради факта, че таксите са много по-ниски.
За да бъде подписан един електронен документ с универсален електронен подпис, съдържателят му трябва да притежава сертификат за такъв вид универсален подпис, технически носители (карточетец и смарт карта) и специален софтуер за действие с карти и за боравене с електронни документи.
Законът изисква частният ключ на УЕП задължително да се криптира и да се съхранява върху сигурен и защитен носител, каквато е смарт-картата. Чрез карточетеца тя се свързва с компютър. Когато се издава това удостоверение, притежателите получават комплект шифровани файлове, така наречените частен и публичен ключ.
Този вид подпис е съвременно средство за бърз и безконтактен начин на идентификация на документ и самоличност, имащ тежестта и легитимност пред частни и държавни институции.

»

created by SEO web design