Програмистите са секси: Спестете пари: Как да направим сами кримпване на LAN кабел

7
Добави коментар

Това просто, но не безмислено ръководство, ще ви научи как сами да си направите отлично кримпване на LAN кабел, при това за част от цената на тези, които се продават готови.

 

Ще са ви нужни:

•    500 ft. CAT5e Grey UTP,
•    50 RJ45 Micron Connectors
•    RJ45 Crimp Tool with built-in wire stripper
•    Cable tester

Първо, започваме с издърпване на кабел от кутията с желаната от вас дължина. Не издърпвайте повече от 100 метра, максималната дължина за cat5 cable е около 90 метра, след това, производителността намалява бързо. Когато дължината ви удовлетворавя, срежете кабела с вашите кримпващи клещи или с обикновенни клещи.Премахнете 2 см. от обвивката на кабела от двете страни. Използвайте приспособлението за оголване на кабели на вашите кримпващи клещи. Внивавайте! Не трябва да прерязвате малките жички вътре! Ако го направите, прережете кабела и започнете отначало.Сега трябва да видите 4 двоки омотани жици. Жиците са овити, като едната е едноцветна а другата е бяла с линия от същия цвят.

Разделете 4 двойки жици и ги изпънете. Сега ги подредете по следната проста схема . (някой хора използват T-568B за прав („straight”) кабел. A или B, това няма значение, и двете водят до един и същ резултат). Прав („straight”) кабел се прави за свързване на компютър към суич (switch), хъб (hub) или рутер (router). С кръстосания (crossover) кабел се свързват 2 компютъра директно един към друг.

Когато подредите 8-те жици, ги срежете като оставите 1,5 см. да се подава от обвивката на кабела. Проверете дали сте ги срязали на равно; трябва да са равни за да влязат правилно в RJ-45 connector.Накрая, поставете 8-те жици RJ-45, уверете се, че „закопчалката” е от долната страна. Вкарайте жиците в конектора. Жиците трябва да допират края на всяко каналче. Ако не го допират, извадете ги, преподрете ги, и опитайте отново. Проверете конектора за да видите дали жиците са подредени правилно, и ако са, стегнете RJ-45 жака с кримпващите клещи, и стискайте толкова силно колкото можете.