10 важни правила за бакшиша по света

5
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от 10-те най на 01.10.2013

Допълнителното възнаграждение за качествените услуги в хотела, ресторанта или в таксито днес e едва ли не задължително. Тази традиция датира всъщност от 18 век, когато английската аристокрация, търговци и магистрати са се срещали на чаени партита. Разбира се, всеки желаел да бъде обслужен с предимство. За целта поставял монета на малките дървени табли, които стояли на всяка маса. Върху таблата била изписана абревиатурата „T.I.P.S.“ („To Insure Prompt Service“), което в буквален превод означава „да се осигури бързо обслужване“. Но как стоят нещата днес? Къде колко бакшиш да даваме? И кои са обществата, в които на бакшиша не се гледа с добро око? Deutsche Welle разказва.

1. Ако почивате в Гърция, от вас се очаква да оставяте 10% бакшиш в ресторанта, в таверните – 1 евро, а в такситата да закръглите сумата нагоре. Подобна е ситуацията и в Турция. Там можете да дадете на камериерката в хотела от 50 цента до 1 евро. Макар и малки, бакшишите са задължителни, ако не искате да ви помислят за невъзпитан.

2. В Тайланд и Малайзия оставянето на по-малко от 10% от цената на услугата дори се счита за обида.

3. Ако сте избрали за почивката си Египет, макар и да не е най-спокойното място в света, ще трябва да се бръкнете по-дълбоко. Там очакваната благодарност се изразява с 15% от сметката в ресторанта, сметката в таксито отново се закръгля, а на камериерките и пиколото обикновено не се дава повече от 1 евро.

4. В САЩ и Канада очакват още по-високи бакшиши. За поръчана пица у дома доставчикът очаква бакшиш от 20 до 25%, същото е в ресторантите. Ако сте си поръчали обаче само кафе, тогава може да се отблагодарите с не повече от 1-2 долара.

5. В скандинавските страни таксата за обслужване в хотела обикновено влиза в сметката и там няма нужда да мислите за бакшиш. Ако все пак сте толкова доволен от обслужването, че искате да оставите бакшиш, можете да благодарите с около 5% от сметката.

6. Даването на голям бакшиш не е типично и за Германия, но е желателно да се оставят около 5 до 10 процента от сметката.

7. В Италия надписът „servizio e copreto“ гарантира, че няма нужда да оставяте бакшиш. Той вече е включен в сметката. Обикновено тази сума е от порядъка на 10%.

8. В Португалия и Испания пък дребни монети от по 10 или 50 цента се считат за груба неучтивост. Ако сте в ресторант, по-добре оставете 10 до 15% от сумата.

9. Във Франция можете да оставите „Le pourboire“ в размер на 10 до 15%, а в кафенетата – 1-2 евро.

10. В Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Това важи в пълна сила за реномираните ресторанти, които държат на традициите. Трябва да се отбележи обаче, че привичката да се оставя малка благодарност на обслужващия персонал навлиза все повече и в Далечния изток.

Коментари

коментар(а)

Подобни: бакшиш, пари, правила