Как да учим ефективно? | Teenproblem.net

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Вече тече 3-та седмица, откакто започна учебната година за хиляди български ученици, което значи че са минали и входните нива и е много вероятно много от учениците да не са се представили особено добре с оглед на факта, че дългата почивка и прекрасното лято създават спомени, чието запомняне измества някои от знанията им. За да не се получава тази ситуация, а и за да поправите лошите оценки от входните нива, ние ви предлагаме няколко съвета, чрез които да учите ефективно.

 

 

 

 

Слушайте в час

 

Специалистите казват, че 30% от ученето става още на момента в класната стая, според нас обаче процентът е дори по-голям. Ако успеете да съсредоточите вниманието си върху това, което ви се преподава в час, ще осъзнаете, че ученето вкъщи ще ви отнема значително по-малко време. Знаем, че понякога случващото се в час е скучно и отегчително, но не забравяйте, че по една или друга причина присъствието ви е задължително, така че вместо да бездействате и гледате през прозореца, не е зле да чуете нещо. По този начин ще имате повече свободно време, което може да запълните с наистина интересни занимания.

 

Затвърждавайте вкъщи

 

Често срещано явление при учениците е да разчитат само за знанията, придобити в училище. Да, както изяснихме по-горе, слушането в час е доста голяма част от процеса на научаване, но не очаквайте, че можете да усвоите всичко само чрез него. Още повече, че прочитането на материала вкъщи не отнема толкова много време. По-добре да отделите няколко минути за учене вкъщи и да получите дългосрочни знания, отколкото да имате откъсачни и недостатъчни знания, придобити само чрез слушане в час.

 

Намерете смисъла и аналогията

 

Често материалът, който трябва да научим, е сложен или неразбираем за нас. Тогава е необходимо по-дълго време и намирането на сходство, чрез което по-лесно да разберем определения урок. Осигурявайки си аналог, то ние имаме нещо познато за нас, което когато сравним с непознатото, ни дава отличителните черти, които изпъкват и лесно запомняме. Или с други думи, аналогът ни помага да намерим смисъла, а и по-лесно да запомним новото знание, тъй като то винаги ще ни подсеща за сходното по-старо такова.

 

Подчертавайте най-важното

 

Друг похват, който е често срещан и много ефективен сред много от учениците, е подчертаването. То ни помага по няколко начина. Индиректният е самият процес на селектиране и подчертаване, т.е., за да изберем кое точно да подчертаем, ние трябва да прочетем целия текст, което ни дава цялостна представа за урока, да вникнем в него и да го разберем добре. Едва тогава сме способни да преценим кое от всичкото си заслужава и трябва да бъде запомнено. Другият начин, чрез който подчертаването е полезно за нас, е факта, че имаме точна, ясна и сравнителна малка част от целият текст, върху която можем по-лесно да се съсредоточим и запомним.