Интересни новини

39
Добави коментар
nikola.else
nikola.else

5 красиви кътчета на нашата планета !

1. Езерото Морейн е истински природен феномен. Също както неговия по-популярен двойник, езерото Луиз, Морейн е прекрасен шедьовър на природата. Невероятната, проблясваща зеленикава вода, придава на езерото неговия отличителен цвят. Той се дължи на снежните води от Скалистите планини, които захранват езерото. Тъй като глобалното затопляне разтапя ледниците, има шанс това ефервесцентно сияние да изчезне.

2. Бора Бора е малък остров от архипелага Дружествени острови на Френска Полинезия, заобиколен от лагуна и риф. В центъра му е разположен застинал вулкан. Най-високата му точка е 727 метра. По данни от преброяването през август 2007 г. жителите му са 8 880 души. Първите заселници полинезийци идват на острова през 4 век. Европейците стъпват на него през 1722 г. През 1842 г. става протекторат на Франция. По време на Втората световна война американците го превръщат в стратегическа военна база. Макар че е официално закрита на 2 юни 1946 г., много американци толкова харесват острова, че остават на него.

3. Нова Зеландия е дом на някои от най-красивите езера и Манапури не е изключение. На маорски език „манапури“ означава „тъжно сърце“, а самото езеро е считано за една от най-сияйните гледки в Южния Пасифик. Кадифени пясъци ограждат водите на Манапури, а в него са разпръснати повече от 30 малки острова. Красивите снежни върхове, дълбоко зелените води и спиращият дъха пейзаж наоколо са запазеният знак на внушителното езеро.

4. Водопадите Игуасу се намират на границата между Бразилия и Аржентина и са образувани преди 120 милиона години. Те представляват съвкупност от около 275 водопада, създадени от река Игуасу и Парана непосредствено до устието и?. Най-големият и впечатляващ от тях е водопадът „Гърлото на дявола“. Водопадите са само част от бразилския национален парк Игуасу, който е най-големият субтропичен резерват в света.

5. Националният парк Йосeмити е разположен в окръзите Марипоса и Туолъми, щата Калифорния, САЩ, на изток от Сан Франциско. Паркът заема територия от около 3 080 км2 и се простира по западните склонове на планинската верига Сиера Невада. Йосемити опазва девствени алпийски и субалпийски екосистеми, три гори с гигантска секвоя и едни от най-високите в света водопади. Годишно Йосемити се посещава от над 3 милиона души.