Илияна Йотова: Станишев – не, Мартин Шулц е кандидатът на БСП и ПЕС за шеф на ЕК

1
Добави коментар
bios
bios

05-10-2013 14:16

Илияна Йотова, член на ЕП от групата на социалистите и демократите и член на ИБ на НС на БСП, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2″, заяви позиции по следните теми:

Работи ли 42 – то Народно събрание.

     Илияна Йотова заяви, че ако трябва да прави заключения от последните дни, очевидно не работи и това е станало от момента, в който ГЕРБ са решили да напуснат Народното събрание и да излязат на улицата да разговарят с хората. В този момент обаче хората в социалните мрежи са казали „не“ и са се прибрали по домовете си и това е показателно за реакцията спрямо бившите управляващи. Тогава ГЕРБ са решили да преминат към тактика на обструкции вътре в пленарната зала. Илияна Йотова продължи, че една институция трябва да уважава себи си и в момента, в който играта измести работата е по – добре да се ходи на избори. От БСП ясно са заявили, че при сегашната ситуация става въпрос за едно изгубено време за държавата ни в много важен период и по отношение на държавния бюджет, и по отношение на бюджета за следващия програмен период на ЕС.

Виждат ли БСП нужда от предсрочни избори сега.

      Илияна Йотова заяви, че е много важно кой и защо иска избори. БСП не искат избори в момента, защото смятат, че следващите месеци са много важни за страната и правителството има програма, като ще може да разчита на подкпрепата на БСП, докато я изпълнява. Това е необходимо за всички български граждани, защото се вижда, че са били направени промени в социалната сфера, каквито не са били правени в последните четири години. На забележката на Илиана Беновска, че според изследване на „Алфа рисърч“ само 30 % от българите подкрепят социалните мерки на кабинета, а Пламен Орешарски е заявил, че социалната политика не е приоритетът на неговия кабинет, Илияна Йотова отговори, че не е чула това интервю и за това може да говори само от името на партията мандатоносител. Тя продължи, че никой не е венчан за поста си и от БСП са излезли пред хората с една определена програма. Евродепутатът продължи, че по принцип не спори със социолози, но призова такова изследване да бъде направено след два месеца, защото голяма част от социалните мерки все още не са проработили. Освен това има други изследвания, които посочват съвършено други цифри. На въпроса на Илина Беновска кой всъщност е приоритетът на кабинета Илияна Йотова отговори, че не е чула да има друг приоритет, освен стандартът на хората. Тя продължи, че лично ще постави на дискусия този въпрос на заседание на НС на БСП днес. На заседанието ще бъдат обсъдени и параметрите на следващия бюджет и там всъщност стават ясни приоритетите, а не кой какво е казал в едно интервю.

Резултатите на „Галъп“, че БСП има 21,7 % подкрепа, а ГЕРБ – 17,5 % и не е ли това основание да се препотвърди вотът на недоверие и да се стъпи на една по – здрава позиция чрез нови избори.

     Илияна Йотова заяви, че БСП не разсъждава като Бойко Борисов, който пред заплахата от разпад на собствената му партия иска избори веднага, независимо от последствията за държавата ни. При социалистите подходът е различен. От БСП не искат предсрочни избори, защото смятат, че къбинетът не е изчерпал възможностите си и ще си довърши програмата. Бойко Борисов иска избори, защото знае, че продължаването на живота на този парламент отнема от ПП ГЕРБ. Илияна Йотова продължи, че из страната структурите на ГЕРБ се разпадат и много от членовете им търсят друго политическо поприще. На забележката на Илиана Беновска, че в БСП също има противоречия и Татяна Дончева например е казала, че правителството е било отдадено на концесия на КТБ, събеседничката й отговори, че всеки може да прави каквито коментари си поиска. За последните двайсет и три години БСП е показала, че въпреки проблемите и противоречията и  демоничната война срещу себе си, може да преодолява тежките изборни загуби и отново да се връща на власт.

Коментара на Илияна Йотова, че атаките срещу Сергей Станишев идват от кръгове, които искат да заемат председателското му място в ПЕС.

    Илияна Йотова заяви, че председателското място на Сергей Станишев в ПЕС не е било уредено и си е имало вътрешни противоречия в самата ПЕС, дотолкова доколкото е имало и други кандидатури. Решенията там се взимат по – сложно, защото има много национални делегации. Освен това членството на БСП в ПЕС е отнело доста време, защото БСП е трябвало да докаже, че отговаря на много критерии и не може при всички тези сложни въпроси някой просто да бъде назначен за шеф на тази партия.

Заявката на ПЕС да има общ кандидат за председател на ЕП заради Сергей Станишев ли се прави и има ли планове той да оглави ЕК.

     Илияна Йотова заяви, че в началото на тази седмица е имало заседание на групата на социалистите и демократите в ЕП, бил е поканен и Мартин Шулц, за да представи своята кандидатура за председател на ЕК. Що се отнася за желанието за обща кандидатура за председател на ЕК това решение е било взето преди няколко години, ще има технология на гласуване ако има няколко кандидатури. Илияна Йотова съобщи, че вчера на заседание на ИБ на БСП е било решено днес да се предложи на НС кандидатурата на БСП за председател на ЕК да бъде на Мартин Шулц. Тя категорично заяви, че никога не е ставало въпрос за кандидатура на Сергей Станишев за председател на ЕК и тези слухове са били разпространявани от недоброжелатели. Тя продължи, че ако Мартин Шулц стане председател на ЕК ще бъде един много сериозен коректив на политиката на Ангела Меркел.

Изказването на Лютви Местан, че до евроизборите няма да има промени в кабинета и това обсъждано ли е с БСП.

    Илияна Йотова заяви, че е била много учудена от това изявление. Тя продължи, че то е било доста прибързано, защото промени може да прави само министър – председателя и да му се отнема това право в аванс е несериозно. Ако се вижда, че отделен министър не работи, всяка една от партиите, които подкрепят кабинета, може да изяви претенции за неговото сменяне. От БСП все още са толерантни и са дали достатъчно време, за да се види как ще проработят различните министерства. Илияна Йотова продължи, че промяната не е признак на слабост на кабинета, ако някой не си върши работата и бъде своевременно сменен, това е от полза на всички.

Кой предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС.

    Илияна Йотова заяви категорично, че отдавна не се интересува от тази тема. Тя продължи, че в какъвто и капан да са били влезли БСП, те са понесли достатъчноп последствия от това и за партията тази тема е приключила. Оттук нататък приоритет за БСП е да изпълни това, което е обещано на хората, или да се върви на избори. Толкова хора са се изказали по темата за Делян Пеевски, че тя вече не е интересна.

Фактът, че от Волен Сидеров зависи парламентарната дейност.

    Илияна Йотова заяви, че тази логика на мислене е погрешна и продължи, че всеки, който е изпратен в Народното събрание, трябва да ходи на работа. На забележката на Илиана Беновска, че когато АТАКА са били в Брюксел, в България е имало достатъчно хора от парламентарната им група, които са могли да се регистрират за кворума, събеседничката й отговори, че всеки един депутат трябва да си отговори на няколко прости въпроса. На първо място иска ли този парламент да работи и иска ли да бъде народен представител или не. Ако всеки си даде сметка за това то подобни въпроси стават излишни. Илияна Йотова подчерта, че никой не е забранил ПП АТАКА и не е казал, че нейната парламентарна група не трябва да работи в парламента. В ЕП има представители на много по – крайни десни формации. На забележката на Илиана Беновска, че отсъствието на АТАКА е било демонстративно, евродепутатът отговори, че този въпрос трябва да бъде отправен към тях. На въпроса защо им е на БСП властта в тази тежка обстановка, Илияна Йотова отговори, че достатъчно много хора са гласували за това БСП да влезе в управлението на страната. Партията се опитва да изпълнява програмата си, въпреки ужасното състояние, в което и била заварена държавата. Всъщност отговорът на въпроса дали БСП трябва да остане в управление ще бъде начинът, по който се подреди бюджета за следващата година. Той не трябва да бъде счетоводен баланс, а един политичеки документ с ясни приоритети. Илияна Йотова продължи, че реалното и мисленото от предишното управление са два различни свята. Тя изрази надеждата си опозицията да влезе в пленарна зала и да си защитава приоритетите, защото така те ще покажат дали обществото може да им има доверие.

Проблемът със сирийските бежанци.

    Илияна Йотова заяви, че когато преди около две години е била първата сериозна бежанска криза след Арабската пролет се е оказало, че Европа е неподготвена за такива кризи, без всякакви лостове за решаване на тези проблеми. Тогава страните от Северна и Централна Европа са обвинявали тези от юга, че не пазят добре границите си и се пропускат твърде много бежанци. Дори е имало предложение тези страни да бъдат наказани финансово. Тогава е било взето решение да се използват пари от европейските фондове за превенция и ранно предупреждение за такива кризи. По тези програми би трябвало България да е получила финансиране, защото се явяваме външна граница. Илияна Йотова постави въпроса доколко България е участвала в тези проекти за финансиране за ранно предупреждение и превенция. Сега се вижда, че хората вече са в страната ни, а ние не сме подготвени да ги приемем. Тя подчерта, че не се интересува доколко и как предишното правителство е изразходвало тези пари, по – важното е техният размер, защото от това ще зависи евентуалната нова помощ, която ще получим от ЕС. Илияна Йотова препоръча на хората да прочетат едно изключително емоционално писмо на кмета на Лампедуза, който казва, че Европа е оставила тези отчаяни хора в синьото безвремие на Средиземно море. Това е тежка, но точна квалификация. На въпроса дали ще помоли комисар Кристалина Георгиева да бъде по – ангажирана с проблема на държавата, която тя представлява, евродепутатът отговори, че е пуснала едно питане до ЕК как са използвани парите от фондовете за бежанците и какво предстои, независимо от това кой е отговорен за тях. Тя продължи, че не е важно кой управлява или ще управлява, защото кризата, която се задава е много по – тежка от политиканстването.

Публикацията в „Нувел Обсерватьор“, че ПЕС носи тежката отговорност, че е допуснала нереформирана БСП.

   Евродепутатът от БСП заяви, че вече достатъчно ясно е отговорила на този въпрос. „Тук ще прибавя по – пикантната, да не кажа жълтата страна на въпроса, че тази публикация до голяма степен е инспирирана от една гражданска организация, която дори не си струва труда да разбера кой стои зад нея, наречена „Кръстьо Пастухов“, оттук нататък слагам многоточие“ завърши Илияна Йотова разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2″.