Деринкую – подземен град в Турция

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Екскурзията до Деринкую ще ви покаже една различна Турция от тази, която познавате. Само на 1 300 км. от София ви очаква подземният град Деринкую.

Деринкую – подземен град в Турция

Кратка история на Деринкую

Според турското Министерство на културата Деринкую е изграден около VII век. от тракийското племе фриги. Строежът на подземния град продължил и по времето на византийците. Основното предназначение на Деринкую е било защита на населението. Подземният град е направен така, че да може да приюти десетки хиляди хора за месеци наред. Населението е трябвало да се крие там, докато на повърхността армии имало опасност от нападение.

Градът е открит през 1968 г. от местен жител, който се опитвал да разшири собствената си къща, издълбана в скалите. Докато разбивал, случайно попаднал на в една от залите на подземния град. Оказало се, че това помещение е свързано с още много други и че всъщност е цял подземен град.

Архитектурата на Деринкую

Подземният град има 7 етажа. Смята се, че стигат на дълбочина до 85 м. Не всички от тях обаче са достъпни. Археолозите все още изследват по-голямата част от подземния град. Едва 10 % от Деринкую е достъпен за туристи. Това обаче не бива да ви заблуждава. И малкото, което ще видите, ще остави у вас приятно впечатление.

Понеже подземният град е бил за времена на война и обсада, той е снабден с всички удобства. Предполагало се е, че при нужда населението трябва да разполага със запаси за месеци наред.

Деринкую има пекарни за хляб, винарни, складови помещения, дори църква и религиозно училище. Входът на подземния град се затваря с две огромни каменни врати. Подобни врати има на всеки отделен етаж.

Подземният град е снабден с близо 50-метрова вентилационна шахта, за да има Деринкую винаги свеж въздух. Архитектурата е толкова добра, че има теории, че е построен от извънземни.

Смята се, че подземният град Деринкую можел да побере между 20 и 50 000 души, заедно с техния добитък и част от покъщнината им.

Къде се намира?

Деринкую е на 1311 км. от София. Намира се в област Невшехир и на близо 700 км. от Истанбул и 280 км. от столицата Анкара.

Как да стигнете до Деринкую?

Единият ви вариант е да се качите на самолет до летище Невшехир. От там можете да вземете автобус за Деринкую, който е само на 30 км. Тази опция обаче логично е най-скъпа.
Можете да пътувате с кола. Предвид разстоянието ще трябва да шофирате поне 14-15 часа.
Най-лесният и евтин вариант е да отидете с организирана екскурзия до Кападокия с автобус. Деринкую се намира в тази област и е сред най-популярните дестинации в региона. За подобна екскурзия ще трябва да отделите поне 500 лв. на човек.

Нощувки в Деринкую

Нощувката на един човек в приличен хотел (2-3 звезди) ще ви струва между 100 и 150 лв. Ако това ви се струва скъпо, ще намерите и по-добри оферти, но може да се окаже, че хотелите са твърде далеч от центъра на града. В крайна сметка може да се окаже не толкова добра сделка.

 

Полезна информация

Ако имате нужда от полезна туристическа информация, можете да звъннете на специален телефон. Трябва да наберете 0, после кодът на Деринкую – 384 и телефона за туристическа информация – 213 12 20.

Работно време на подземния град Деринкую

Подземният град-музей Деринкую работи от 8 до 19 часа в месеците от април до октомври. От ноември до март музеят затваря в 17 часа. Имайте предвид, че касите за билети затварят половин час по-рано. Музеят работи без почивен ден – от понеделник до неделя.

Любопитно:

Деринкую не е единственият подземен град в Турция. Той е свързан с подземни тунели с още по-стария от него Каймаклъ (построен през V век).
Освен подземния град, можете да разгледате и съвременния Деринкую. Градчето е малко, с население около 11 000 души. В града има няколко раннохристиянски църкви, които ще привлекат любителите на архитектурните паметници.

03.10.2013/ Радослава Михайлова