Военното обучение на учениците започва на 1 декември :: Трибали – новини Враца/новини Монтана/новини Видин/Враца…

2
Добави коментар
tribali.info
tribali.info

Военният министър Ангел Найденов съобщи, че от 1 декември стартира начална военна подготовка за учениците от 9-и и 10-ти клас. Тя ще е в рамките на 5 учебни часа.
Въвеждането на т.нар военно обучение в училищата бе гласувано от депутатите в Закона за резерва на въоръжените сили на България през февруари м.г. Учениците ще се запознават как функционира армията, какво се предприема по време на война, както и каква е структурата на въоръжените сили.
„Тази подготовка е в рамките на 5 часа. Това е допълнително към 20-те часа за придобиване на умения за реакции при криза и различни бедствия”, поясни още Ангел Найденов.
Предвижда се да се въведе 90 часа военно обучение и във висшите учебни заведения, но по думите на военния министър този въпрос още не е разработен.
Преди 1989 г. всички ученици, завършващи 10-ти клас, провеждаха двуседмичен лагер по военно обучение в специализирани бази.
Военният министър, който присъства на заседание на Обществения съвет по отбранителна политика, каза още, че не би посъветвал никого да тества способностите на българската армия.
„Те са достатъчно добри, независимо от общата оценка за състоянието на техниката“, категоричен бе Найденов.
Той обаче посочи, че въпреки основателните критики за поддържането и възстановяването на техниката и на въоръжението на армията, Българската армия е в състояние да изпълнява своите ангажименти и задачи.

Президентът за военно-образователната система
Държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че военно-образователната система е поставена пред сериозни изпитания. По думите му е в пълен ход привеждането й в „ситуация на адекватност с новата среда“.
Плевнелиев участва в откриването на новата академична година в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, съобщи БТА.
По думите на държавния глава, военните лидери трябва да ръководят и командват в условията на рискове, асиметрични и хибридни заплахи и да умеят да използват ефективно военни и невоенни способности в международни операции от различен характер и мащаб.
„Асиметричните заплахи оказват съществено влияние върху средата за сигурност. Това се отнася най-вече за международния тероризъм и разпространяването на оръжия за масово унищожение. Новата среда за сигурност е динамична, бързопроменяща се и се характеризира с необратимост и все по-голяма непредсказуемост“, посочи държавният глава.
Той припомни терористичния акт на летище „Сарафово“ през лятото на 2012 година и отбеляза, че международният тероризъм вече не е нещо далечно и непознато за нас, а една жестока реалност, с която трябва да се съобразяваме.

07-10-2013 г. 14:36 ч. | прочетено: 172, коментари: 0 |