6 интересни дестинации в Гренландия – тема за Гренландия – Idi.bg

25
Добави коментар
tao
tao

Може би Гренландия не е първата дестинация, за която се сещате, когато си помислите за ваканция, но ако обичате нестандартните приключения, страната има какво да ви предложи. Най-големият остров на планетата, Гренландия, е слабо населен, но притежава невероятна северна красота. Вижте също няколко интересни факта за страната.

1. Заливът Диско

Заливът е една от най-популярните дестинации в Гренландия. Той се намира по западния бряг на острова и е пълен с интересни забележителности. Една от тях е фиордът Ilulissat Icefjord, който е част от наследството на ЮНЕСКО. Освен това заливът може да ви срещне с множество разновидности животни. Екскурзиите тук могат да продължат от няколко часа до повече от седмица. Препоръчва се да отидете до залива в периода юни до август. На глетчера Lyngmarks на остров Диско можете да се повозите на шейна с кучета. Ако искате да изберете 1 дестинация, нека да е тази.

2. Ледената шапка

Ледената покривка на Гренландия обхваща почти целия остров, като е разположена почти в цялата му вътрешна част. Тя е втората по големина след ледената шапка на Антарктида и покрива 1 710 000 кв.км. Ледът е на възраст повече от 110 000 години и в най-високата си част е 3 километра. Според някои учени, ако климатичните промени продължат, ледът ще се стопи след 2000 години. Можете да видите ледената покривка по периферията, като тръгнете с лодка от залива Диско.

3. Нуук

Нуук се намира в югозападната част на острова и е една от най-честите забележителности в Гренландия, тъй като е нейна столица и най-голям град. Не очаквайте обаче тълпи по уличките на града, тъй като местното население не достига дори 16 000 човека. Обиколете града и вижте някои от многото музеи и исторически забележителности, разходете се или покарайте ски, а ако обичате приключенията можете да наблюдавате китове, като използвате лодка, самолет или хеликоптер за наблюдение. В Гренландия няма национална система от пътища за автомобили или влакове, която да свързва основните й градове, затова обикновено се употребяват сноумобили за превозно средство.

4. Скалистите планини Разбира се те нямат нищо общо с американските скалисти планини, но са също много величествени. Планините са прорязани от глетчери, като се образуват страхотни фиорди. Едни от най-красивите се намират по източния бряг, а до тях може да се стигне с лодка.

5. Северното сияние Не е нужно да навлизате навътре в територията на Гренландия, за да се насладите на северните светлини. Феноменът може да се наблюдава почти от всяка точка на страната. Гренландия е една от северните части на света, от които можете да се насладите на най-невероятните светлини по небосвода. Можете да ги видите в периода между септември и април.

6. Какорток Трудният за произнасяне град, Qaqortoq, има само малко повече от 3000 човека население, но въпреки тази цифра той е най-населеният в южната част на острова и 4-ти най-населен в Гренландия. Интересно е да видите експозицията „Човек и камък“, която е арт проект от началото на 90-те години, който включва 2 дузини скулптури на 18 артисти, като скулптурите са създадени от късове камък. Днес можете да видите повече от 40 произведения на изкуството.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 925 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност