Кекс с боровинки и кокос « BBC Good Food Bulgaria – Рецепти и готварски съвети

2
Добави коментар
interesnooo
interesnooo

Кекс с боровинки и кокос

Кекс с боровинки и кокос

Този сладкиш е предназначен за хора, чиято диета изключва мляко. В случая обаче това не се отразява по никакъв начин на превъзходния вкус на кекса.

лесно

12 порции

Време за подготовка 20 минути

Време за готвене 75 минути

Начин на приготвяне

1. Загрейте фурната на 180°C (160°C с обдухване) и намазнете кръгла форма за кекс с диаметър 22 см. В голяма купа разбийте маслото от оризов зародиш, яйцата, захарта и ванилията. Смесете брашното, бакпулвера и кокоса. Добавете сместа с брашното и соевото мляко към сместа с яйцата по следната схема – първо добавете ½ от брашнената смес, след това соевото мляко и тогава останалата ½ брашнена смес. Разбърквайте след всяко добавяне.

 

2. Прехвърлете ¼ от сместа във формата. Към останалата смес добавете боровинките, разбъркайте и изсипете във формата. Печете 1 ч – 1 ч 15 мин, докато шишчето започне да излиза чисто. Покрийте кекса с алуминиево фолио, ако покафенее много бързо.

 

3. Оставете да поизстине във формата за 10 мин, след това извадете и оставете да изстине напълно. Напълнете средата на кекса с боровинки, поръсете с пудра захар и сервирайте.

 

Съвети

Ако използвате замразени боровинки, не ги размразявайте, преди да ги добавите към тестото, защото прекалено много ще оцветят кекса.

Маслото от оризов зародиш има мек и приятен вкус, но ако не можете да откриете такова, рапичното и слънчогледовото олио също ще свършат работа.

Стойности за една порция:

калории 387 ккал;
протеини 5 г;
въглехидрати 47 г;
мазнини 24 г;
наситени мазнини 7 г;
влакнини 2 г;
захар 22 г;
сол 0,3 г;