Кръстова гора връща здравето | Gadatel.org

6
Добави коментар
pik_61
pik_61

Кръстова гора е едно от местата по света, което Господ използва за връзка със земните хора, твърдят в манастира „Света Троица“. Чудотворният кът е в самото сърце на Родопите и се намира на 40 км южно от Асеновград и на 60 км от Пловдив. Според легендите тук някъде е скрит кръстът, на който е бил разпнат Исус Христос. Реликвата е била в „Света Троица“ до XVII век, когато манастирът е разрушен от турците. Трима монаси все пак успели да скрият Божия кръст (или частици от него) в една от близките пещери. Той обаче не е открит и до днес.

Според друга легенда Кръстова гора е мястото, където Господ слиза на земята при хората. Това става веднъж годишно, през нощта на 13 срещу 14 септември, когато православната църква отбелязва Кръстовден. Всички предания и легенди обаче показват, че тук е един от енергийните центрове на България.

Никой все още не може да каже на какво се дължи целебната сила на Кръстова гора. Още траките са оценили неземната сила на тукашната твърд. Според Иван Славов траките са надушвали енергийните центрове на планетата от километри.

Учените пък търсят в този район прочутото Дионисиево светилище, съперничело навремето на Делфийския оракул.

Според геолози безспорното лечебно въздействие на района се дължи на гама-излъчванията, идващи от урановите залежи в недрата на Родопите.

Едно предание реди, че частица от Христовия кръст като семейна реликва се е предавала от поколение на поколение в рода на богати българи. Но знатен турчин поискал девойка от това семейство за съпруга. Тя приела, за да оцелее родът й, но взела със себе си в Турция и ценната реликва. Тогава българи отишли при турчина с молба да му работят ангария, само да им върне кръста. Когато им го дал обаче, започнал мор по стадата му, разруха и болести връхлетели неговия дворец. След като разбрал, че е загубил нещо неземно свято, турчинът изпратил потеря да си го върне, но безуспешно.

Оттогава са минали много години, но чудесата непрекъснато подхранват легендата. Християни и мохамедани, чужденци от близо и далеч идват на това място не само на Кръстовден. Всеки ден от лятото към този далечен връх се стичат хора, за да укрепят силите си и вярата в утрешния ден. Един японец възкликнал, че Кръстова гора е санаториум на лъчиста енергия. Такива места имало още четири в света и едното е в България.

Хората, които наистина вярват в силата на Бога, могат да бъдат споходени от видения по време на нощните бдения всеки петък. Туристи разказват, че след една от литургиите на небето се появил целият Eрусалим, който сияел сред звездите. Други твърдят, че често над храма нощем висял огромен светещ кръст.

През Средновековието разбойници започнали да копаят под храма, построен от света Елена, и взели, че открили не един, а три кръста. Веднага им хрумнало, че в един от тях е вградена частицата на Христовото разпятие. Понеже апашите не били сигурни кой е истинският, го изпробвали на минаваща погребална процесия. Така допирали кръстовете наред до покойника, докато третият не сработил и… мъртвецът не възкръснал.

Много са свидетелствата и днес за прескочилите трапа. Това са хора оздравели, след като им е била поставена диагноза за тежка болест.

„Оставих дископатията си на кръста, дарен от Борис III – казва Елена Александрова от родопското село Крепост.

Райна Стоянова от Варна споделя: „Благодаря на Бога, че помогна на дъщеря ми Александрина Стоянова и я спаси от тумор на матката – без операция, а внучката ми Райна Славчева по време на Светата литургия проговори нормално.“

Димитър Таков пък си спомня: „За първи път, когато дойдохме на Кръстова гора, дъщеря ми почти не виждаше нищо, имаше възпаление на очите и много я боляха. Измихме се и трети път и оттогава, вече пет години, детето ни няма никакви проблеми“, свидетелства Таков.

Водата от аязмото лекувала болни очи, кожни болести и дори рак. Лечебната течност помага и на бездетни жени да заченат, твърдят на Кръстова гора.

Атракция за туристите е чудодейният дъб до лечебното аязмо. Клоните му са сплетени така, че образуват кръгъл отвор, през който могат да минат само праведните. В дънера му пък има малки хралупи, където хората пъхат ръцете си, за да намерят облекчение на болежките си.

Друго дърво привлича вярващите с магическите си корени. Жилките им се късат и се слагат под прага на дома, за да го пазят от черни магии и зли духове, обясняват възрастни жени.

Стандарт