„Съдбата да бъдеш Цар” – документален филм за Н.В. Цар Симеон II

11
Добави коментар
viky
viky

17.06.2009 21:56 –
Цар Симеон ІІ навърши 72 години – „Съдбата да бъдеш Цар”(филм)

16 юни 1937 година е ден, който олицетворява радостта на цял един народ. Поколение след поколение препредават и пазят като най-свидна реликва спомена от него. Раждането на престолонаследника е било важно и много очаквано събитие, което е сбъднало надеждата, че любимият на своя народ Цар Борис ІІІ ще има свой сигурен последовател.72 години по-късно, с ръка на сърцето трябва да признаем, че Цар Симеон следва завета на своя баща и неуморно и последователно работи за Отечеството. А колко му е било трудно, можем само да предполагаме.Животът му поднася изпитания, които един обикновен човек едва ли би сметнал за необходимо да изтърпи в името на една идея.
Едва шестгодишен малкият Симеончо, както са обичали да го наричат хората, загубва своя баща и, когато се обръщат към него с Ваше Величество, разбира, че неговото детство е свършило.Но жестоките удари на съдбата не свършват. Следва комунистическият преврат през 1944 г., а след това и тъй нареченият “народен съд”, който екзекутира регентите, между които е и братът на Цар Борис Княз Кирил. В нощта на 1 януари 1945 година са разстреляни и хвърлени в обща яма тримата регенти, министри и депутати и в България настъпва невиждан терор. Започва истинско изпитание за Царица Иоанна и двете й деца Княгиня Мария Луиза и Симеон. В нарушение на действащата Търновска конституция е насрочен “референдум” под надслов “за република, против монархията”. Събитията се ръководят от Москва и населението е уплашено както никога досега. Споменът за ликвидирането на Руското императорско семейство допълнително сковава душите и сърцата на българите. Убийствата и грабежите са ежедневие, а който се опитва да задава въпроси е обявяван за “враг на народа”, имуществото му е било мигновено конфискувано, а семейството – изпращано в лагер, от който малцина са се завръщали живи.На Царицата е наредено за една седмица да се подготви и да напусне страната като вземе със себе си само най-необходимото. Единственото, което получава, са лъжливите обещания на отечественофронтовското правителство, че допълнително ще й бъдат изпратени лични вещи и издръжка за децата. Нещо, което никога не се случва, напротив – цялото лично имущество е конфискувано “ в името на народа”.Започват дългите години в изгнание. Възпитанието и образованието на Цар Симеон, както и целият му живот, са подчинени на факта, че той носи титлата Цар на всички българи. И нито за момент не е преставал да мисли и да работи за своята Родина и за сънародниците си.И сега го прави със същата последователност и убеденост. Не винаги остава разбран от хора, които бързат да реализират преди всичко себе си и сигурно това го натъжава. Но който разбира неговата кауза – за един по-добър живот за България, за бъдещето на младите хора, за достойни старини на по-възрастните – не може да не е удовлетворен от постигнатите резултати. За Негово Величество те са само поредното доказателство, че с вяра, много труд и верни съмишленици се успява. Да му пожелаем още дълги години здраве и дълголетие и да му поднесем едно огромно БЛАГОДАРИМ, Ваше Величество!http://www.kingsimeon.bg/accents/show/id/41
„Съдбата да бъдеш Цар” – документален филм за Н.В. Цар Симеон II

Новият документален филм за Цар Симеон II “Съдбата да бъдеш Цар” е  френско-българска копродукция на режисьора Николай Тома.

Лентата е мозайка от исторически кинодокументи за живота на Царя и Царското семейство и на България през целия ХХ век до днешно време – завръщането на Цар Симеон II в България, поемането на премиерския пост и приемането на България в Европейския съюз. Във филма са използвани архивни кадри от Първата и Втората световна война, падането на Берлинската стена и други значими събития, маркирали житейския път на Царя.

Автори на сценария са  Франсоа Фризон-Рош и Николай Тома. Продуценти са  Линда Таир („Rose Night Production” – Франция), Нина Десподска („Призма филм” – България) и Николай Тома („Partenaire Sofia Productions” – България).

Сред участниците във филма са проф. Бернард Лори – историк, Румен Леонидов – писател и журналист, Станимир Илчев – народен представител, член на Политическия съвет на НДСВ, Желю Желев – президент на България (1990-1997), Мишел Петков – посланик на България в Мадрид (1991-1996), Морис Дрюон – писател, член на Френската академия, Ален Ламасур – евродепутат, бивш министър по европейските въпроси на Франция, Валери Жискар д`Eстен – президент на Франция (1974-1981), Пиер Консини – президент на Алианс „Франция-България“ и др.
 
Филмът “Съдбата да бъдеш Цар” е включен в програмата на международния пазар за документални филми в Ла Рошел, Франция, който ще се проведе от 23 до 26 юни 2009 г. Със свои продукции в него ще участват кинодокументалисти от над 50 страни.

Филмът за живота на Цар Симеон II ще бъде излъчен и по френскоезичните телевизионни канали „История” и “Планета”, които проявиха интерес към него още при подготовката на сценария.

За авторите на филма:

Франсоа Фризон-Рош е доктор по политически науки в Националния институт за административни науки на Франция. Преподава в Парижкия университет. Автор е на книги и публикации за страните от бившия Източен блок и Балканите. Бил е юридически съветник на Жельо Желев в периода 1992 – 1996 година. Кавалер е на високите френски отличия „Орден за заслуги към нацията” и „Академичната палма”. Носител е на българския орден „Мадарски конник”.

Николай Тома (Николай Томов) е завършил ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Установява се във Франция през 1985 г., където завършва LAEC – Sorbonne Novelle – 3. Стажувал е в INA (Национален институт за аудиовизия), специалност „Филмопроизводство в Европа”. Автор и продуцент е на редица документални филми, сред които: „Мистерията на траките” (излъчен във Франция, Русия и Китай, участвал в официалните селекции на фестивалите в Бордо, (Франция), Роверето (Италия), Атина (Гърция), Кийл, (Германия); „Червеният Цар на София”, излъчен по ТВ ФРАНС 3. Копродуцент е на ТВ сериалите „Три дни за успех”, „Новите приключения на Арсен Люпен”, излъчени по националните телевизии във Франция, Швейцария, Полша и Канада. Управител и съдружник в продуцентската фирма „Partenaire Sofia Productions“, Ltd.

http://www.kingsimeon.bg/accents/show/id/37