Какво става с нас, ако спрем кафето

2
178
Добави коментар
wenip
wenip

С какво започва денят ви? Ако с чаша кафе, без която не можете да отворите очи, време е да се замислите как тази напитка влияе върху вашия организъм, особено ако прекалявате с нея. Съществуват много митове, свързани с главния хранителен „допинг”, но как да разберете вредно или полезно е лично за вас кафето? Eто какво казва лекарят диетолог и съосновател на проекта Beauty Ballers Анна Ивашкевич.

Какво е кафето? Тази напитка се приготвя от печени и смлени зърна на няколко вида растения, като от степента на тяхното изпичане зависи и силата на напитката. С уточнението, че под „чашка кафе” разбираме напитката, приготвена в кафемашина, сварена в джезве или залята с кипящо прясно мляко. Разтворимото кафе е нещо различно, тъй като неговата сила е доста по-ниска в сравнение с кафето, получено при смилане на зърната. Освен това в разтворимото кафе се губят ароматните съединения и на практика всички полезни вещества и това е така заради продължителния процес на преработка.

Основните минуси на кафето Кафето не трябва да се приема на празен стомах, тъй като то провокира изработката на хормона холецистокинин, който пък стартира процеса на храносмилане. А ако във вашия стомах няма храна, няма какво да се преработва – този процес води до поява на киселини в стомаха и признаци на гастрит.

– Кафето повишава киселинността в стомашния сок, кръвното налягане и нарушава съня.

– Консервантите, които са много в кафето, влияят негативно на обмяната на веществата, провокират възникване на целулит.

– Ободряващият ефект на кафето има и обратна страна: час след употребата на напитката се повишава работоспособността, но след още един час възниква сънливост.

– Кафе не трябва да пият бременни и майки, които кърмят. Кофеинът се натрупва в кръвта на бременната, прониква в плацентата, води до намаляване количеството на желязо и други минерални елементи в гръдното мляко.

– Кафето води до привикване: злоупотребата с кафе води до обезводняване, поради което, ако вие употребявате прекалено много тази напитка, водният баланс на организма много трудно се възстановява.

Основните плюсове на кафето – Кафето съдържа антиоксиданти – те извеждат от организма свободните радикали, способстващи стареенето на организма.

– Антиоксидантите в кафето помагат в борбата с онкологичните заболявания, някои заболявания на сърцето, някои видове на диабета и болестта на Паркинсон.

– Някои изследвания доказват, че истинското натурално кафе намалява вероятността от развитие на рак на дебелото черво, стимулира дейността на хранително-чревния тракт.

– Кафето намалява или съвсем отнема главоболието, доколкото разширява съдовете на мозъка.

Защо не е добре да се пие веднага след събуждане? Ключовият хормон, който се изработва от нашия организъм в продължение на деня, е кортизолът – именно той помага да се събудим сутринта и да заспим вечерта. Сутрин нивото на хормона е най-високо и ако в това време пием кафе, напитката блокира неговата изработка, което означава, че след известно време отново ще ни се приспи. Обикновено изработката на кортизола се случва от 6 до 9 сутринта, а пикът е в 8 – 9 часа, което означава, че по-добре е да се пие кафе в 10 часа или направо след обяда.

Какво ще се случи, ако спрем кафето? Въпреки че в тази напитка има немалко плюсове, тя не е подходяща за всеки. Освен това според проучване едва 10 на сто от кафеманите не злоупотребяват с кафето, останалите пият средно по 4 чашки на ден, което превишава допустимата норма. И така, какво се случва с вас, ако спрете кафето?

Вашият организъм ще се научи по-добре да усвоява витамините Кофеинът „убива” витамин В, намалява в организма съдържанието на желязото, калия, цинка, калция. Една чашка от 150 грама стопира усвояването на калция за цели 3 часа. Освен това кафето промива калция от организма и в резултат на прекалената употреба на напитката костите стават чупливи.

Вие може да се избавите от излишното тегло Както вече стана дума, кофеинът усилва изработката на кортизол и влияе на функцията на надбъбречната жлеза. Тази жлеза работи съвместно с щитовидната, която пък се грижи за обмяната на веществата – заради кафето тази обмяна се забавя и вие трупате излишно тегло.

Имунитетът ви се повишава Кофеинът не е най-добрият приятел на имунната ни система отново заради щитовидната жлеза. Ограничената производителност на щитовидната жлеза води до отслабване на имунитета, което пък става причина за различни заболявания. Ако боледувате често, трябва да се въздържате от кафе – поне докато не се почувствате по-здрави и по-укрепнали.

Няма да имате проблеми с черния дроб Кафето не се усвоява по най-добрия начин. Вашият черен дроб се труди доста за изграждането на ензими, които разтварят кафето и го метаболизират. Затова когато ензимите са нужни за други вредни химикали, дробът може изведнъж да „измързелува”. У много хора, които пият редовно кафе, се наблюдава т.нар. „мързелив” черен дроб.

Ще станете по-енергични Въпреки че от кафето чувствате прилив на сили, в края на краищата това престава да работи. Кафето заставя тялото да изработва адреналин и ако вие го пиете постоянно, всеки път тялото ще иска повече и повече кофеин, за да може организмът да му отговаря с еднаква ефективност.

Ще се почувствате по-сексуални И отново за щитовидната жлеза. Тази част от нашия организъм отговаря за хормоните, които управляват нашето либидо – например за тестостерона. Така че в момента, в който престанете да атакувате щитовидната жлеза с кофеин, ще забележите подобрение в сексуалния си живот.