Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Колко протеин и въглехидрати заедно с прием на креатин

22
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Направени са две проучвания,които  изследват ефекта от приема на  креатин в комбинация с протеин и / или въглехидрати (СНО) повишаването на плазмения креатин и серумните концентрации на инсулин и цялото задържане  на креатин в тялото

Целта е да се покаже на трениращите,които искат да приемат креатин монохидрат,колко въглехидрати и протеин трябва да приемат с креатина.Много от хората се притесняват от приема на прости захари ,а други пък взимат прекалено много .

Зареждане с креатин монохидрат

Колко  е  оптималния прием на протеин,аминокиселини и въглехидрати при прием на креатин монохидрат!®

 

Първо проучване

Дванадесет мъже консумират 4 приема х 5 г креатин в комбинация със:

»5 г само креатин

»50 г протеин и 47 г  въглехидрати

»96 г въглехидрати

»50 г въглехидрати

 

Увеличението на плазмените нива на инсулин е по-различно, когато протеина и въглехидратите са с високок прием сравнени, с нисковъглехидратния прием (и двете р <0.05). В резултат на това задържането на креатин в тялото е увеличен с приблизително 25% за протеин  и  въглехидрати и високо-въглехидратения прием в сравнение с плацебо.Лабораторните изследвания вече показаха, че креатин погълнат в комбинация с прости въглехидрати (СНО) увеличи значително натрупване на мускулна креатин в сравнение с приемането на креатин самостоятелно!

Заключението е, още, че поглъщането на креатин с приблизително 50 грама протеин и въглехидрати е толкова ефективно за усилване освобождаването на инсулин и задържане на креатин, като поглъщането на креатин в комбинация с почти 100 г от прости захари. Стимулиращия  ефект на инсулина върху креатина намалява в рамките на 24 часа от първоначално приетите добавки.

Приема на креатин в размер от 20 г / ден за 5 дни е доказано, че увеличава съдържание на креатин в мускулите с 20% средно . Подобно, но по-постепенно, увеличение може да се получи, когато креатин се поглъща в размер от 2 г / ден в продължение на 28 дни. Повишаване на креатин в мускулите доказано повишава производителността по време на тренировка с висока интензивност В резултат на тези публикации, креатина е станал популярен сред спортистите, които желаят да подобрят спортните постижения. Възможно е също така,  добавки от креатин могат да бъдат от терапевтична полза за пациенти с мускулни и неврологични заболявания!

Второ проучване

 

Целта на второто изследване е да се определи дали креатин погълнат в комбинация с относително малки количества незаменими аминокиселини, прости захари и протеини ще стимулира отделянето на инсулин и увеличаване на цялостното задържане на креатин в същата степен като при голям прием от прости захари.

Седем млади, здрави мъже бяха подложени на  три рандомизирани, 3-дневни експериментални проучвания. Всеки ден,под 24 часа наблюдение като са направени изледвания на урината.На втория ден всеки от участниците получи:

 

»Първи прием 5 грама креатин + вода (само креатин )

»Втори прием 5 г креатин + около 95 грама декстроза (креатин + въглехидрати)

»Трети прием 5 грама креатин + четиринайсет грама протеинов хидролизат , 7 грама левцин, фенилаланин 7 грама и 57гр декстроза (креатин + протеини, аминокиселини, въглехидрати )

Добавките са приети през назо-стомашна тръба на три равномерно разпределени интервали.

 

Кръвни проби се събират на предварително определени интервали след първото и третото назо-стомашни приема. След прилагане на първата и третата прием, серумния инсулин концентрация се увеличава с 15 минути (Р <0.05) в креатин + въглехидрати и креатин + протеини, аминокиселини, въглехидрати проучвания, в сравнение с приема само на креатин . И плазмения креатин увеличава по следния креатин самостоятелно (15 мин, Р <0.05) в сравнение с креатин + въглехидрати и креатин + протеини, аминокиселини, въглехидрати и проучвания. Пикочните креатин екскреция е по-голяма с приема на креатин самостоятелно (р <0.05), отколкото с креатин + въглехидрати и креатин + протеини, аминокиселини, и въглехидрати. Приложението на креатин + протеин, аминокиселини, въглехидрати, може да стимулира отделянето на инсулин и увеличава задържане на креатинв в цялото тяло в същата степен, както при по-големи количества от прости захари .

 

Изводи:

 

При прием на креатин е задължително да добавите въглехидрати, протеини и аминокиселини ,особенно в зареждащата фаза.Добрата новина също е че хора които са притесняват от въглехидрати ,могат спокойно да намалят приема наполвина до около 50 грама,в комбинация с Protein and amino acids.

 

Прочети още :

 

 

 

ИЗТОЧНИЦИ

Birch R, Noble D, Greenhaff PL. (1994) The influence of dietary creatine performance during repeated bouts of maximal isokinetic cycling in men. Eur J Appl Physiol 69: 268-270. CrossRef
↵ Casey A, Constantin-Teodosiu D, Howell S, Hultman E, Greenhaff PL. (1996) Creatine ingestion favorably affects performance and muscle metabolism during maximal exercise in humans. Am J Physiol Endocrinol Metab 271: E31 – E37.
↵ Dunnett M, Harris RC, Orme CE. (1991) reversed-phase ion-pairing high performance liquid chromatography of phosphocreatine, creatine and creatinine in equine muscle. Scand J Clin Invest Lab 51:
↵ Gallen IW, Macdonald IA. (1990). Effect of two methods for heating of the body temperature, blood flow and forearm deep venous oxygen saturation Am J Physiol Endocrinol Metab 259:
↵ Green AL, Hultman E, Macdonald IA, Sewell D, Greenhaff PL. (1996)

 автор: Иван Пашов

Fitness & Health lifestyle