Лекуване на навехнат глезен | СИЛЕН

1
Добави коментар
silenbg
silenbg

Замисляли ли сте се за етимологията на думата „глезен“? Аз – да. Какво ще кажете – явно това е част от тялото, която е „разглезена“, „разлигавена“. Неслучайно, народът е умен.

Причината за лесното травмиране на глезена е в малката му площ и голямата маса, която упражнява натиск върху него. Освен това трябва да добавим и резките движения, приземявания и смяна на посоките в спорта. Повече за характерните контузии можете да прочетете в един хубав според мен сайт – д-р Костадин Попов. 

Поводът за написване на тази публикация – вчера навехнах глезен по време на мач на изкуствено игрище. Подобни травми са ми се случвали и преди, така че съм „опитен боец“. Както казват коментаторите „неприятна контузия“ – чунким има приятни такива, но както и да е. Бях хванат в крачка от един пас, загубих баланс, а на всичкото отгоре едно доста едро момче връхлетя върху мен и общото ни тегло от приблизително 180кг се оказа върху десния ми глезен. Е, доиграх мача, слава богу не изкълчих ставата.

Как се процедира оттук нататък? Ще разбия всичко стъпка по стъпка.

Веднага трябва да се започне с това, което на запад се нарича RICE – Rest, Ice, Compression, Elevation – сиреч – Почивка, Лед, Стягане, Повдигане.

Аз на първо място поставям леда. Натрошавате лед, слагате го в една кърпа и налагате мястото. Не повече от 15 минути, след това прибирате кърпата с леда директно в камерата на хладилника. След 20-30 минути повтаряте.Друг вариант е и масаж с кубче лед. Тук ще добавя и ново инфо от списание Men’s Health, които цитират Journal of Athletic Training и едно тяхно изследване, според което най-добър ефект има едновременното намазване с ментолов гел и налагането с лед. Препоръчвам този.
Почивка – наистина суперважна. Истината е(която не съм спазвал никога), че контузен не се тренира до възстановяване. Просто няма как да не забавите регенерацията. Замислете се за глезена и фитнеса – правите раменна преса – не натоварвате ли и краката? Който си мисли, че не, бърка.
Стягане – с ластичен бинт или наглезенка. Аз не съм фен на този прийом.
Повдигане – това е добър метод за ограничаване на отока. Легнете и вдигнете крака над нивото на сърцето – подложете възглавници например.
Терапия с лечебен гел. Започва 24 часа след контузията(през това време – ПЛСП). Използвайте нестероидни противовъзпалителни гелове – Дийп Рилийф, Диклак, Топогел. Ще ви вършат работа и при възстановителни процедури – ултразвук и подобни(в милата ни родина трябва да си носиш). Тук важна бележка – не разчитайте прекалено много на геловете, те не са някаква магия все пак. И още нещо – преди следващо нанасяне, измивайте мястото, за да освободите порите на кожата. Обикновено се маже по 3-4 пъти дневно, но четете и листовката.
 Добър приятел/семейство/физиотерапевт. Не че човек не се справя и сам, но е хубаво, когато има кой да се погрижи за него. В това отношение винаги съм бил щастливец – семейството ми са ми помагали при всяка травма, а и на добри спортни лекари съм попадал в отборите ми. Отдавна обаче за дреболии като тази съм спрял да ги тормозя. 
И, в духа на новата рубрика MInd, Body and Soul, психическата нагласа е много важна. По тази тема ще направя и видео може би. Разберете- трябва да приемете, че известно време сте аут, да се погрижите за себе си, да изпълнявате каквото ви кажат лекарите и да визуализирате оздравяването си. По тези въпроси – в рубриката скоро 😉 
Дано не съм пропуснал нещо… Ще се радвам да чуя ваши коментари и мнения. А ако искате да напиша статия по ваш въпрос – пишете ми на [email protected] или в социалните мрежи. На имейл можете да се поинтересувате и за тренировъчни програми по системата СИЛЕН(хибридни тренировки).

Поздрави и успех!